DAN I NOĆ JE NALEPŠI STARINSKI KOLAČ KOJI SU U JUGI SVI TAMANILI: Začas je gotov, ukusu je neodoljiv i TOPI SE U USTIMA

Najbolji recept za starinski kolač dan i noć je pred vama, zato ga obavezno zapišite, jer će vas ukus oboriti sa nogu!

Recepti
08:17h Autor:
DAN I NOĆ JE NALEPŠI STARINSKI KOLAČ KOJI SU U JUGI SVI TAMANILI: Začas je gotov, ukusu je neodoljiv i TOPI SE U USTIMA
Najbolji recept za starinski kolač dan i noć, Foto: Printscreen Youtube - Kuhinja Valentina Mašković

Dan i noć je starinski kolač koji se nekada obavezno nalazio na trpezama naših predaka, jer su svi obožavali da ga jedu! Domaćice su ga pravile brzo i lako, a cela porodica je uživala u fenomenalnom ukusu i svaki put se tražilo parče više!

SASTOJCI:

  • 7 belanaca
  • 250 gr putera ili margarina
  • 250 gr šećera
  • 2 vanil šećera
  • 5 žumanca
  • 100 ml mleka
  • 300 gr brašna
  • 2 kašike kakaa
Kolač dan noć
foto: Printscreen Youtube - Kuhinja Valentina Mašković

FIL:

  • 100 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 150 gr šećera
  • 2 vanil šećera
  • 200 gr čokolade
  • 200 gr putera
  • 150 gr mlevenog oraha

Način pripreme korica:

Prvo umutite belance u jednoj posudi. Potom u drugoj činiji sjedinite puter ili margarin, šećer, vanil šećer i umitite lagano mikserom, a zatim dodajte 5 žumanaca i nastavite sa mućenjem. Nakon toga u smesu sipajte mleko i opet mutite mikserom. Onda postepeno dodajite brašno i mešajte mikserom. Kada su se sastojci dobro sjedinili, sipajte u smesu i umućena belanca i dobro sve promešajte.

Potom je podelite na dva jednaka dela i ujedan deo sipajte dve kašike kakaa. Peći korice biskvita u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20minuta.

Način pripreme fila:

Dok se peku korice, iskoristite vreme da napravite fil. U šerpu sipajte mleko, vanil šećer, žumanca, šećer i čokoladu i ostavite na najnižoj temperaturi da se otopi. Potom povećajte temperaturu da fil malo postane gušći. Zatim dodajte margarin ili puter i mešajte dok se sve ne sjedini. Skinite ga sa šporeta i dodajte mlevene orahe, pa ostavite fil da se ohladi.

Kako ređate kolač?

U poslužavnik stavite tamnu koru, a možete dodati i kalup radi lakšeg filovanja. Zatim na nju stavite skoro ceo fil, samo mali deo osdvojite za završetak kolača. Potom stavite belu koricu odozgo i preostali fil. Pospite poslasticu mlevenim orasima i ostavite je da se ohladi par sati, a zatim uživajte u ukusu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs