Nema ko nije jeo kolač sa višnjama po receptu koje su naše bake znale napamet. Mekan patišpanj pun sočnog voća, a priprema je vrlo jednostavna. Upotpunite nedeljni ručak poslasticom koja će vrlo brzo nestati sa stola.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 300 g brašna
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 g višanja
  • 30 g griza

Za posipanje:

  • prah šećer
shutterstock-80789287.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Mikserom umutimo jaja dok ne postanu penasta. Postepeno dodajemo šećer i vanilin šećer. Mutimo dok se šećer ne otopi i lepo sjedini.
Dodajemo postepeno jogurt i nastavljamo sa mućenjem. Zatim dodajemo ulje i mutimo još malo.

Smanjimo brzinu miksera na najmanje. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajemo prosejano brašno. Na kraju dodamo prašak za pecivo i nastavimo još malo sa mućenjem dok se smesa ne sjedini i ne razbiju grudvice.

Smesu sipamo već podmazan i brašnom posut pleh (39x25cm).
Višnje smo očistili od koštica i ocedili ih od viška tešnosti. Pospemo ih grizom i malo ih uvaljamo.
Tako pripremljene višnje poređati u pleh. Po neku višnju mozete utisnuti, a neke možete ostaviti po vrhu, sve zavisi kako želite da one budu u kolaču.

Kolač pečemo u vec zagrejanoj rerni na 180 C oko 30-35 minuta.
Seći na kocke i posuti prah šećerom.

Bonus video:

00:55
Kako se prave pilav i domaća supa Izvor: instagram/zalogaj_mr

Starinski kolač sa višnjama koji podseća na detinjstvo idealan je da se zasladite posle nedeljnog ručka.