Nema ko nije jeo kolač sa višnjama po receptu koje su naše bake znale napamet. Mekan patišpanj pun sočnog voća, a priprema je vrlo jednostavna. Upotpunite nedeljni ručak poslasticom koja će vrlo brzo nestati sa stola.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 300 g brašna
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 g višanja
  • 30 g griza

Za posipanje:

  • prah šećer
shutterstock-80789287.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Mikserom umutimo jaja dok ne postanu penasta. Postepeno dodajemo šećer i vanilin šećer. Mutimo dok se šećer ne otopi i lepo sjedini.
Dodajemo postepeno jogurt i nastavljamo sa mućenjem. Zatim dodajemo ulje i mutimo još malo.

Smanjimo brzinu miksera na najmanje. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajemo prosejano brašno. Na kraju dodamo prašak za pecivo i nastavimo još malo sa mućenjem dok se smesa ne sjedini i ne razbiju grudvice.

Smesu sipamo već podmazan i brašnom posut pleh (39x25cm).
Višnje smo očistili od koštica i ocedili ih od viška tešnosti. Pospemo ih grizom i malo ih uvaljamo.
Tako pripremljene višnje poređati u pleh. Po neku višnju mozete utisnuti, a neke možete ostaviti po vrhu, sve zavisi kako želite da one budu u kolaču.

Kolač pečemo u vec zagrejanoj rerni na 180 C oko 30-35 minuta.
Seći na kocke i posuti prah šećerom.

Bonus video:

Error in getting video.

00:55
Kako se prave pilav i domaća supa Izvor: instagram/zalogaj_mr

Starinski kolač sa višnjama koji podseća na detinjstvo idealan je da se zasladite posle nedeljnog ručka.

Starinski kolač sa višnjama koji podseća na detinjstvo idealan je da se zasladite posle nedeljnog ručka.