Počinje sezona slava, te smo sigurni da domaćice tragaju za novim idejama, kada su poslastice u pitanju. Zato smo za vas izdovjili 10 vrsta potpuno različitih sitnih kolača, koji se lako spremaju a imaju fenomenalan ukus.
1. TRUFLE PO RECEPTU DŽEJMSA OLIVERA
Sastojci:
- 250 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 125 ml slatke pavlake
- 25 g maslaca
- prstohvat morske soli
- 1 velika šaka lešnika
- 50 g kvalitetnog kakao praha
- prstohvat čilija u prahu
Priprema:
U manjoj posudi izlomite čokoladu na što manje komadiće i dodajte joj prstohvat morske soli. U međuvremenu u drugoj posudi, na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte mu slatku pavlaku, a kad se dobro zagreje, nešto pre nego što provri, skinite s vatre i time prelijte ustinjenu čokoladu.
Ostavite tako nekoliko minuta da se čokolada otopi sama, promešajte, ponovo ostavite još nekoliko minuta, a onda umešajte čokoladu da se s u potpunosti sjedini s pavlakom. Posudu stavite na hlađenje, minimalno 2 sata u frižideru, a najbolje preko noći.
Pre nego krenete na fazu ručne izrade kuglica, kad se smesa dobro stisnula, pripremite plitke posudice za kakao i pržene lešnike. U međuvremenu lagano prepržite sitno seckane lešnike. Stavite ih u jednu posudicu, u drugu kakao. Oblikujte rukama željene oblike (ne morate da se trudite da budu savršeni), pa ih zatim uvaljajte u kakao ili lešnik.
2. ČOKOLADNI RAFAELO
Sastojci:
- 5 dl mleka
- 3 pudinga od vanile
- 200 g prah šećera
- 200 g kokosa
- 100 g mlevenih lešnika
- 100 g celih pečenih lešnika
- 50 g čokolade
- 200 g margarina
- kokos za valjanje
Priprema čokoladnog rafaela:
U 1 dl mleka umutite prah za puding, a ostatak stavite da provri, pa skuvajte puding. Dok je još topao, dodajte prah šećer, kokos, mlevene lešnike i rendanu čokoladu i sve sjedinite. Kada se ohladi, dodajte umućen margarin i pravite kuglice. U svaku stavite po lešnik, pa ih uvaljajte u kokos.
3. KIKIRIKI MINJONI
Sastojci:
- 250 g keksa,
- 150 g kikirikija,
- 1/4 margarina,
- 8 kašika šećera,
- 2, 5dl mleka,
- 100 g mlečne čokolade,
- 1 kašika ulja.
Priprema kikiriki minjona:
Staviti mleko, šećer i margarin da provre. Skloniti sa vatre pa dodati mleveni keks i izblendiran kikiriki. Sve dobro sjediniti i izmešati. Na tacnu ili dasku staviti foliju pa toplu smesu oklagijom raširiti na debljinu 2 cm. Ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne bar dva sata.
Izvaditi pa odseći krajeve, da svuda bude ravno, pa iseći na kockice. Rastopiti čokoladu sa uljem pa sve dobro izmešati. Uzeti čačkalicu pa umočiti je u čokoladu, ubosti kockicu i onda umakati kockice u čokoladu, pa čačkalicu ubosti u stiropor. Tako ne ostaju tragovi prstiju i nema neiskorišćene čokolade. Po želji, možete išarati belom čokoladom.
Sastojci:
- 100 g badema
- 250 g kuvanog kondenzovanog mleka
- 30 g grčkog jogurta
- 100 g putera
- 350 g keksa
Priprema:
Kuvano kondenzovano mleko pomešajte sa grčkim jogurtom i puterom pa umutite mikserom. Bademe i keks sameljite pa dodajte u prethodnu smesu. Sve lepo umešajte. Napravite kuglice, uvaljajte svaku u mlevene bademe i ostavite u frižider na 2 sata.
5. KESTEN ŠTANGLICE
Sastojci:
- 250 g kesten pirea
- 50 g putera
- 2 kašike prah šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 125 g samlevenog keksa
- 1 kašika prah šećera
- 1 kašičica kakaoa
- 1,5 kašika orahovače
- 30 g istopljenog putera
- 1-2 kašike mleka, ako je potrebno
Priprema:
Umutiti kesten pire, puter i šećer, a na kraju umesati 80g oraha (ostatka za ukrašavanje). Smesu sipati u kalup za trougao.
U samleveni keks umešati šećer, kakao, orahovicu i rastopljen puter. Zamesiti rukom pa između folije razvući uzan pravougaonik. Spustiti ga polako na kesten pire i rukama utapkati. Pokriti krajevima prozirne folije kojom smo obložili kalup.
Može se spatulom ili oklagijim, preko folije, još malo poravnati deo od keksa. Ostaviti kolač u frižider da prenoći ili na nekoliko sati. Sutradan izruciti kalup na odgovarajucu tacnu. Po rolatu posuti i malo utapkati ostatak oraha, po deli od kesten pirea. Seći na šnite i služiti. Ako koristite običan kesten ili pire dodajte malo ruma i vanile
Korice:
- 8 belanaca
- 200 g šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 2 lista oblande
Fil:
- 8 žumanaca
- 150 g šećera
- 100 g crne čokolade
- 5 kašika jake kuvane kafe
- 200 g maslaca ili margarina
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni. Ulupati belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati mlevene orahe i sve izmešati. Podeliti smesu na pola, pa premazati svaki list. Peći između 10 i 12 minuta dok blago ne porumene.
Za fil ulupati žumanca sa šećerom. Mutiti dok ne postane penasto i svetlije boje. Kuvati na pari (od trenutka kada voda provri u donjoj šerpi, kuvati još 10 minuta), pa dodati izlomljenu čokoladu i kafu. Promešati da se čokolada otopi i sjedini, pa skloniti sa vatre i uz povremeno mešanje sačekati da se ohladi.
Ulupati penasto maslac ili margarin pa dodati ohlađen fil i sve zajedno umutiti. Preseći oblande po sredini, da se dobiju 4 lista. Namazati tri lista filom, ostaviti malo fila, pa staviti četvrti list.
Preko staviti papir za pečenje i neko blago opterećenje kako bi se listovi lepo zalepili. Kada se oblanda slepila, posle nekoliko sati ili preko noći, može da stoji i u frižideru, premazati ostatkom fila koji takođe može da ostane na sobnoj temperaturi pa posuti orasima, iseći oblandu i poslužiti.
7. ČIZKEJK KUGLICE
Sastojci:
- 200 grama čokoladnog sendvič keksa
- 100 grama krem sira
- 250 grama tamne čokolade
Priprema:
Keks usitnite u blenderu, pa u to dodajte krem sir i sve dobro izmešajte. Zatim od dobijene smese rukama oblikujte kuglice i ređajte ih na pek papir. Gotove kuglice stavite u zamrzivač na pola sata, a u međuvremenu istopite čokoladu.
Svaku kuglicu umočite u rastopljenu čokoladu, pa ih stavite u frižider da se glazura stegne i poslužite. Po želji ih dekorišite ukrasnim mrvicama ili mlevenim orasima.
8. LEŠNIK-KARAMEL KOLAČIĆI
Sastojci (mera je čaša od 250 ml):
- 1 čaša mekog brašna
- 2/3 čaše šećera
- 1/2 čaše kakaoa
- 110 g maslaca
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
- 100 g krupno sečenih pečenih lešnika
- 1 belance
Punjenje:
- 100 g lešnik karamela
- 1 kašika mleka
- 50 g čokolade
Način pripreme pogledajte u videu ispod:
9. CHERRY BOMBICE
Sastojci:
- 200 g čokolade
- 200 g šećera u prahu
- 200 g mlevenih oraha
- 1 kašika kakao praha
- 2 kašike pekmeza od kajsija
- malo cimeta ili ruma
- smrznute višnje
- 200 g čokolade za umakanje kuglica
Priprema:
Izmešati prosejan prah šećer sa kakaom, izrendanu čokoladu, orahe, cimet, ili rum. Sastojke dobro sjediniti kako ne bi ostala ni jedna grudvica. Kada je smesa glatka, dodati marmeladu i opet sve dobro sjediniti.
Uzeti deo smese (koji ste prilagodili veličini višnje), spljoštite ga na dlanu, na sredinu stavite višnju koju ćete obaviti smesom tako što ćete napraviti lopticu. Kuglice staviti u frižider da se hlade. Hladne kuglice umakati u glazuru od čokolade koju ste rastopili na laganoj vatri sa 5 kašika ulja. Ređati na rešetku ili papiru za pečenje i staviti u frižider da se glazura stegne.
10. DOMAĆI FERERO
Potrebno je:
- 250 g eurokrema
- 250 g napolitanki sa ukusom lešnika
- 200 g lešnika
- 200 g čokolade
Za posipanje:
- 200 g čokolade
- 3 kašike ulja
- 80 g lešnika
Sav lešnik propržiti "na suvo" u šerpici na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kad se ohlade odvojiti 200 g i samleti. Napolitanke narendati na krupnije. Čokoladu otopiti, pa dodati eurokremu i izmešati, a onda dodati i lešnike i napolitanke i sve lepo sjediniti. Ostaviti smesu u frižider na pola sata.
Nakon toga u hladnijoj prostoriji praviti kuglice - uzimati kašičicom smesu (oko 20gr) i nauljenim dlanovima formirati kuglice, pa ih ređati na pek papir, koji ste stavili na poslužavnik. Kad napravite kuglice (meni ispadnu oko 40), stavite ih u frižider. Onda rastopite čokoladu sa uljem, i dodati 80g sitno seckanog lešnika pa promešati. Spustati jednu po jednu kuglicu u čokoladu sa lešnicima, vaditi ih viljuškom da se visak ocedi, pa vraćati kuglice na pek papir. Vratite ih u frižider na kratko da se čokolada štegne.
Kad se lešnici isprže, treba da ih valjate malo između dlanova da se skinu ljuspice. Po želji, možete u sredini svake kuglice staviti po jedan lešnik, takodje propržen.