BUDITE UMERENI

KAKO PRAVILNO JESTI PEČENJE I DA LI SODA POMAŽE?: Ono što svi radimo dovodi do velikog problema - HIPERTENZIJE I MASNOĆE

Nutricionistkinja otkrila da li je pečenje zdravo i da li soda pomaže za varenje, budući da je sezona praznika u toku.

Saveti stručnjaka
18:11h Autor:
KAKO PRAVILNO JESTI PEČENJE I DA LI SODA POMAŽE?: Ono što svi radimo dovodi do velikog problema - HIPERTENZIJE I MASNOĆE
Nutricionistkinja Marija Rapajić, Foto: Printscreen Youtube/ RTS Beogradska hronika Jutarnji program

Sezona praznika je uveliko u toku, a sa tim se nameće i bogata ishrana, koja je uglavnom nezdrava. Trpeza je često obogaćena ranim namirnicama i specijalitetima, a posebno se ističe pečenje, koje je posatlo sinonim božićne trpeze.

Gostujući u emisiji na RTS -u, kod Bojane Marković, nutricionistkinja Marija Rapajić otkrila je koliko je pečenje zdravo, te kako da na najbolji način izbegnemo praznično prejedanje.

Pečenje
Pečenjefoto: Profimedia

"Prvo, čim ustanete ujutru, doručkujte, i tako ćete izbeći prejedanje u toku dana. Redovni obroci, mali obroci, pet obroka – tri bazična i dve užine – i to je jedini način da ne bude prejedanja", rekla je nutricionistkinja gostujući na RTS-u.

Marija Rapajić ističe da do problema može doći ukoliko preteramo sa količinom, te da je umerenost ključ. Ukoliko preteramo, može doći do povišenog krvnog pritiska, holesterola, a to sa sobom nosi veliki rizik.

"Do problema dolazi ukoliko sednemo i pojedemo kilogram, onda ti hilomikroni masnoće mogu da se natalože na krvnim sudovima, doći će do hipertenzije, doći će do povišenog holesterola i to već postaje opasno. Ali ako se i za tu novogodišnju noć ili božićni ručak prejedemo, nije strašno, ako to bude samo tog dana, a onda se već sledećeg dana uobročimo i nastavimo "normalan" režim ishrane", dodala je i objasnila da li soda bikarbona i gazirana pića olakšavaju varenje, kao što mnogi misle:

Soda bikarbona
Soda bikarbonafoto: Shutterstock

"Narodnim jezikom rečeno, za želudac je to isto kao kada prospemo nešto masno, a preko toga pospemo kiselinu. Ona će da pokupi to, ali talog će da ostane. Tako se i u našem organizmu ustvari talože ti otrovi, kada popijemo gazirano piće".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs