GASTROENTEROLOG DR PERIŠIĆ JEDNIM SAVETOM POMOGAO DETETU SA AUTIZMOM: "Posle 9 dana to je bilo sasvim drugo dete"

Dr Vojislav Perišić je posmatrao navike deteta sa autizom, te je njegovoj majci predložio drugačiji način ishrane - što je urodilo plodom

Saveti stručnjaka
Autor:
GASTROENTEROLOG DR PERIŠIĆ JEDNIM SAVETOM POMOGAO DETETU SA AUTIZMOM: "Posle 9 dana to je bilo sasvim drugo dete"
Dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/youtube

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić je redovan gost na televiziji i često nam u jutarnjem programu daje savete o zdravom načinu života. Nedavno je govorio o povezanosti autizma i glutena, te je izneo jedan karakterističan primer:

"Dete, klasičan autizam. Dolazi majka u ordinaciju i kaže mi “pronašla sam vas preko interneta”. To je bilo pre 15 dana. Ja sam je pažljivo saslušao, želeo sam da čujem sve detalje. Kad mi je sve rekla, dao sam joj jedan savet i rekao da ne obećavam da će to pomoći. Posle devet dana ona se sa detetom vratila i to je bilo potpuno drugačije dete," objašnjava profesor i otkriva da su u ishrani tog deteta problem bile – jabuke, prenosi Zelena učionica.

Profesor Perišić kaže da se u jabukama nalazi tzv. jabučna kiselina koja se nalazi i u Krebsovom ciklusu. To je ciklus koji generiše energiju za moždane ćelije. Kod ovog dečaka je te jabučne kiseline bilo mnogo i ona nije mogla da se metaboliše i zato je u mozgu bilo previše nepotrebne energije.

"Kad smo izbacili jabuke, metabolizam se spustio na normalu i mali je odlično. To je jedan momenat. Drugi je gluten. U Drugom svetskom ratu, u zemljama koje su živele na krompiru, celijakije i šizofrenije je bilo vrlo malo, a u zemljama koje su opstajale na žitaricama, bilo je mnogo više. Ja sam radio i jednu studiju gde sam sa pokojnim profesorom Vukanom Čupićem proučavao cerebrospinalni likvor i sastav aminokiselina u moždanoj tečnosti i kod neke dece postoji jako velika količina dve takve kiseline koje se mogu naći u glutenu. A koje su osobe koje su predisponirane da im to bude smetnja, jako je teško reći. Ali jedan mali procenat od 7-8% slučajeva autizma je povezano s glutenom" tvrdi prof. Perišić.

"To ne znači da sad treba svu decu sa autizmom staviti na dijetu. Ja koristim neke laboratorijske pokazatelje koji pokazuju da li je gluten ušao u cirkulaciju. Ako jeste, on će onda otići u moždanu tečnost. Tu se rade antiglijadinska antitela, a ne antitela na celijakiju," kaže prof. Perišić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs