OČISTITE CEO TEPIH U JEDNOM POTEZU A UŠTEDITE NOVAC: Blistaće kao nov, bez višesatnog kućnog ribanja i pranja u servisu

Tepih daje dodatni komfor prostoriji, te čine prostoriju toplom, udobnom i posebnom, međutim, prave muke nastaju kada ne red dođe čišćenje.

Lifestyle
Autor:
OČISTITE CEO TEPIH U JEDNOM POTEZU A UŠTEDITE NOVAC: Blistaće kao nov, bez višesatnog kućnog ribanja i pranja u servisu
Kako najbolje očistiti tepih ?, Foto: Shutterstock

Pranje tepiha je jedan od najnapornijih i najdosadnijih kućnih poslova. Tepih je nešto šte se ne kupuje svaki dan a kada ga kupujemo uglavnom gledamo da bude što kvalitetniji i da nam se lepo uklopi u enterijer.

Pravilno održavanje tepiha je nesumnjivo vrlo bitno za zdravlje cele porodice. Samo čišćenje tepiha kod kuće je oduvek bila mukotrpna i zahtevna obaveza. Najveći problem zadaje ceđenje i sušenje tepiha, a sve to zahteva poprilično veliku fizičku snagu.

Mnogi nemaju dovoljno novca za tepih servise, te su primorani da sami brinu o njima. Ali, ne treba očajavati, jer će te ga na ovaj način očisitit veoma jeftino a zaista lako i vrlo prilagodljivo u udobnosti doma.

Tepih
foto: Shutterstock

Vrlo jednostavno, ekonomično i brzo rešenje na veoma zdrav način je čišćenje tepiha sodom bikarbonom koje je potpuno bezopasno i podrazumeva pranje tepiha bez korišćenja hemijskih sredstava.

Prvo usisajte tepih, a zatim pamučnu krpu umočite u sirće i pređite njom preko celog tepiha.

Uzmite drugu krpu, nakvasite vodom, a zatim na nju stavite sodu bikarbonu. Prebrišite ceo tepih ovom krpom i ostavite da odstoji oko pola sata.

Usisavanje, Usisivač, Tepih, Prašina
foto: Shutterstock

Soda će izvući neprijatne mirise i ostatke prašine, a sirće će učiniti pravu dezinfekciju.

Ne treba brinuti o jačem mirisu sirćeta, jer će on vrlo brzo ispariti. Ukoliko vam se ne sviđa i smeta vam miris koje sirće ima, prilikom prvog pranja tepiha, možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja u sirće, kao što je limun ili lavanda. Na taj način će tepih zadržati i svežinu i miris koji želite.

Preostalo vam je da još jednom usisate tepih, kako biste pokupili ostatke sode, i on će zablistati kao da je tek izašao iz salona!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs