Pesto!
Svež ukus bosiljka vrhunac je ovog jednostavnog sosa.
Sastojci:
- 1 mali češanj češnjaka
- 1/2 žličice košer soli
- 2 žlice prženih pinjola
- 85 g svježeg lišća bosiljka
- 1/2 šolje parmezana
- 3/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Upotrebiti stranu kuvarskog noža da zgnječite češanj belog luka, dodajte soli. Prebacite ga u blender ili kuhinjski procesor s prženim pinjolima. Drobite dok se ne formira pasta. Zatim dodajte sveže listove bosiljka, miksajući dok se skrot ne usitne.
Dodajte parmezan i nastavite dok se sve ne sjedini i pretvori u pire.
Prebacite sve u činiju i polako dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje i začinite solju. Čuvajte pesto u hermetički zatvorenoj posudi, prekrivenoj tankim slojem ulja, do 2 dana.
Kapreze testenina
Pretvoriti Kapreze salatu u jelo od testenine je tako jednostavno. Sve što vam je potrebno je da pomešate svoje omiljene rezance s maslinovim uljem, belim lukom, čeri paradajzom, komadićima sira "burrata" ili "mozzarella" i svežim bosiljkom. Sastojci:
- 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 3 tanko narezana češnja belog luka
- 1/2 kašičice krupne soli
- 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
- 450 g kuvane i oceđene testenine (najbolje pene, fusili)
- nekoliko čeri paradajza
- 450 g burate ili mocarela sira
- Mali listići bosiljka
Priprema:
Pomešajte maslinovo ulje, beli luk, so i biber u velikoj činiji. Ubacite kuvanu i oceđenu testeninu. Iseckajte paradajz i sir pa i njega pospite po testenini. Ukrasite listićima bosiljka i dodajte još malo bibera.
Kremast sos sa dimljenim lososom
Sosevi za testeninu zaista biti raznovrsni, a ovo je jedna od originlanijih ideja. Jednostavno pomešajte vruću testeninu po želji s crvenim lukom, krem sirom, svežim koprom i dimljenim lososom i letnja večera je spremna za onoliko koliko testenini treba da se skuva! Blagi krem sir savršeno će uravnotežiti slane, intenzivne ukuse kapara i lososa.
Sastojci:
- 340 g farfalla (testenina s leptir mašnom)
- Krupna so i meveni biber
- 1 mali crveni luk, narezan na četvrtine i tanko narezan
- 55 g krem sira, izrezan na male komade
- 1/4 šolje svežeg kopra
- 110 g dimljenog lososa, iseckanog na komade veličine zalogaja
Priprema:
U al dente skuvanu testeninu dodajte krem sir, kopar i losos. Sve dobro promešajte i dodajte 1/2 šolju vode iz one vode u kojoj ste kuvali jesteninu kako bi se napravio redak sos koji oblaže farfale (sami procenite koliko je vode potrebno). Lagano začinite solju i biberom.
Prijatno!