SAZNAJTE VIŠE

3 SAVRŠENA SOSA ZA ŠPAGETE: Prave se bez kuvanja, idealna za vrele letnje dane

Pri samoj pomisli da stojimo satima pored šporeta leti stvara nam nervozu, pa vam sada tako donosimo 3 sosa za špagete koja će vas oboriti sa nogu, a pri tome ne morate da palite šporet.

Hrana & vino
Autor:
3 SAVRŠENA SOSA ZA ŠPAGETE: Prave se bez kuvanja, idealna za vrele letnje dane
Foto: Shutterstock

Pesto!

Svež ukus bosiljka vrhunac je ovog jednostavnog sosa.

pasta, pesto, sos
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 mali češanj češnjaka
  • 1/2 žličice košer soli
  • 2 žlice prženih pinjola
  • 85 g svježeg lišća bosiljka
  • 1/2 šolje parmezana
  • 3/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Upotrebiti stranu kuvarskog noža da zgnječite češanj belog luka, dodajte soli. Prebacite ga u blender ili kuhinjski procesor s prženim pinjolima. Drobite dok se ne formira pasta. Zatim dodajte sveže listove bosiljka, miksajući dok se skrot ne usitne.

Dodajte parmezan i nastavite dok se sve ne sjedini i pretvori u pire.

Prebacite sve u činiju i polako dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje i začinite solju. Čuvajte pesto u hermetički zatvorenoj posudi, prekrivenoj tankim slojem ulja, do 2 dana.

Kapreze testenina

Kapreze testina
foto: Shutterstock

Pretvoriti Kapreze salatu u jelo od testenine je tako jednostavno. Sve što vam je potrebno je da pomešate svoje omiljene rezance s maslinovim uljem, belim lukom, čeri paradajzom, komadićima sira "burrata" ili "mozzarella" i svežim bosiljkom. Sastojci:

  • 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 3 tanko narezana češnja belog luka
  • 1/2 kašičice krupne soli
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 450 g kuvane i oceđene testenine (najbolje pene, fusili)
  • nekoliko čeri paradajza
  • 450 g burate ili mocarela sira
  • Mali listići bosiljka

Priprema:

Pomešajte maslinovo ulje, beli luk, so i biber u velikoj činiji. Ubacite kuvanu i oceđenu testeninu. Iseckajte paradajz i sir pa i njega pospite po testenini. Ukrasite listićima bosiljka i dodajte još malo bibera.

Kremast sos sa dimljenim lososom

Testenina sa lososom
foto: Shutterstock

Sosevi za testeninu zaista biti raznovrsni, a ovo je jedna od originlanijih ideja. Jednostavno pomešajte vruću testeninu po želji s crvenim lukom, krem sirom, svežim koprom i dimljenim lososom i letnja večera je spremna za onoliko koliko testenini treba da se skuva! Blagi krem sir savršeno će uravnotežiti slane, intenzivne ukuse kapara i lososa.

Sastojci:

  • 340 g farfalla (testenina s leptir mašnom)
  • Krupna so i meveni biber
  • 1 mali crveni luk, narezan na četvrtine i tanko narezan
  • 55 g krem sira, izrezan na male komade
  • 1/4 šolje svežeg kopra
  • 110 g dimljenog lososa, iseckanog na komade veličine zalogaja

Priprema:

U al dente skuvanu testeninu dodajte krem sir, kopar i losos. Sve dobro promešajte i dodajte 1/2 šolju vode iz one vode u kojoj ste kuvali jesteninu kako bi se napravio redak sos koji oblaže farfale (sami procenite koliko je vode potrebno). Lagano začinite solju i biberom.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs