Gastroenterolozi ističu da jutro može značajno da utiče na to kako će nam stomak „raditi” tokom čitavog dana. Pravilno izabrane namirnice mogu da ublaže osećaj težine, smanje gasove i doprinesu pravilnom pražnjenju creva. Ključ je u vlaknima, fermentisanim mlečnim proizvodima, umerenim količinama zdravih masti i dobroj hidrataciji.

Saveti gastroenterologa za pobojlšavanje varenja:

  • vlakna treba unositi ravnomerno tokom dana
  • masna i teška hrana ujutru usporava varenje
  • topla hrana ujutru budi digestivni sistem
  • blagi začini su poželjni, preterano začinjeno izbegavati

1. Kefir sa ovsenim pahuljicama i bananom

Zašto prija stomaku:

  • probiotske bakterije iz kefira podržavaju crevnu floru
  • ovsene pahuljice daju rastvorljiva vlakna
  • banana smiruje sluzokožu želuca
ovsena-kasa-sa-bananama.jpg
Foto: Thinkstock

Sastojci:

• čaša jogurta ili kefira
• 3–4 kašike ovsenih pahuljica
• pola banane
• prstohvat cimeta

Priprema:  Sve sastojke pomešati i ostaviti da pahuljice nabubre.

2. Integralni tost sa avokadom i limunom

Dobro za lagano pražnjenje creva i sitost bez težine. Zdrave masti hrane creva i smiruju upalne procese.

Sastojci:

• kriška integralnog hleba
• ½ zrelog avokada
• par kapi limunovog soka
• malo maslinovog ulja i soli

shutterstock_2173418001.jpg
Foto: Shutterstock

 3. Puding od čia semenki sa bobičastim voćem

Deluje kao „četkica” za digestivni trakt

Sastojci:
• 2 kašike čia semenki
• 200 ml bademovog ili običnog mleka
• šaka borovnica ili malina

Priprema: Pomešati mleko i šia semenke i ostaviti preko noći — vlakna bubrenjem blago podstiču rad creva. Ujutru pre jela dodati voće i obrok je spreman!

cia-puding.jpg
Foto: Shutterstock

4. Kaša od prosa sa jogurtom, medom i orasima

Proso je lako svarljiva žitarica koju stomak voli.

Sastojci:

• 3 kašike kuvanog prosa
• jogurt ili kefir
• malo meda i oraha (po želji)

Jela sa žitaricom proso
Foto: Shutterstock

Priprema: Skuvati proso, ostaviti da se malo prohladi i pomešati sa jogurtom ili kefirom. U ovaj obrok možete dodati i med i orahe.

5- Omlet sa spanaćem i tikvicom

Proteinski doručak koji ne nadima.

Sastojci:

• 2 jaja
• šaka spanaća
• malo rendane tikvice
• kašičica maslinovog ulja

Priprema: Ubućjati jaja i dodati povrće, lagano propržiti na maslinovom ulju.

6. Ovsena kaša sa jabukom i đumbirom

Đumbir se često preporučuje kod nadimanja. Topao doručak dodatno opušta stomak.

Sastojci:

• ovsene pahuljice kuvane u mleku ili vodi
• rendana jabuka
• malo svežeg đumbira
• cimet

shutterstock-111324416.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema: Skuvajte pahuljice u vodi ili mleku, dodajte rendanu jabuku, sveđ đumbir i malo cimeta.

7. Omlet sa lanom i povrćem

Zašto ovaj doručak pomaže varenju:

  • Lanene semenke su bogate vlaknima koja stimulišu crevnu peristaltiku i smanjuju nadutost.
  • Povrće pruža dodatna vlakna i enzime koji olakšavaju varenje.
  • Jaja daju potrebne proteine za energiju tokom celog jutra, a da ne opterećuju stomak.
profimedia0404466571.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci (za 1 osobu):

  • 2 jajeta
  • 1 kašika lanenih semenki
  • 1 mala šaka spanaća ili blitve
  • 5–6 cherry paradajza
  • 1/4 crvene paprike, iseckane
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • (po želji) malo svežeg peršuna ili mladog luka

Priprema: U tiganju zagrej maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj papriku i cherry paradajze i kratko proprži 2–3 minuta dok povrće ne omekša. Dodaj spanać i kratko proprži dok ne uvene. U posebnoj činiji umutite jaja sa kašikom lanenih semenki, posolite i pobiberite. Sipajte smesu jaja preko povrća u tiganju i mešajte lagano dok omlet ne bude gotov.