Osnovne informacije: 

  • Kuhinja: Balkanska / Tradicionalna
  • Vreme pripreme: 15–20 minuta
  • Vreme pečenja: 20 minuta
  • Ukupno vreme: oko 40 minuta
  • Porcija: 6–8 porcija
  • Kalorije: oko 350–400 kcal po porciji
  • Težina pripreme: Lako

Potrebno je:

250 gr. gotovih kora za pitu

Za fil:

  • 400 grama kiselog mleka ili grčkog jogurta
  • 1 jaje
  • 1/2 praška za pecivo
  • 8 kašika griza
  • 50 ml ulja
  • 300 do 400 grama sira
  • 150 ml mineralna vode
  • 2 do 3 crvene paprike
  • 100 gr zelenih maslina
  • 150 gr sir koji se topi
  • 200 dimljene slanine
pita.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Priprema: 

  1. Umutiti kiselo mleko, jaje, prašak za pecivo, griz, ulje, sir, mineralnu vodu.
  2. Tim filom filovati koru za pitu, a preko posuti seckanu papriku, masline, sir i slaninu. 
  3. Smotati kao klasičnu pitu pa staviti u pleh. 
  4. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.