Sveti Nikola je pred vratima, a u mnogim domovima to znači isto – miris sveća, tišina praznika i bogata, ali posna slavska trpeza. Domaćice već uveliko biraju proverene recepte, ali i traže nove ideje kako bi sto bio raznovrstan, ukusan i dostojan slave.
Posne salate su neizostavan deo svake slavske trpeze – praktične su, mogu se pripremiti unapred i lepo se kombinuju sa ribom, hlebom i ostalim posnim jelima.
Predlažemo vam izbor od 9 posnih salata koje su zasitne, dekorativne i provereno omiljene među gostima.
1. Kikiriki salata – kremasta i puna ukusa
Potrebno:
- 200 g pečenih paprika
- 100 g pečenog slanog kikirikija
- 100 g mariniranih šampinjona
- 250 g sojinog jogurta
- Sok od 1/2 limuna
- 1 kašičica soli
- 3 kašike prženog susama
Priprema:
Paprikama skinite kožicu i iseckajte ih na trake. Dodajte sitno seckane šampinjone i krupnije mleven kikiriki. Sve sjedinite sa sojinim jogurtom, limunovim sokom, solju i susamom. Salata je kremasta, aromatična i odlično ide uz hleb ili ribu.
2. Posna mimoza salata – klasik bez greške
Potrebno:
- 300 g posnog majoneza
- 2 šargarepe
- 2 manja krompira
- 7–8 kiselih krastavčića
- 5 kašika kukuruza šećerca
- 160 g tunjevine u komadima
- 1 kašičica soli
- 2 kašike prženog susama
Priprema:
Krompir i šargarepu skuvajte, ohladite i izrendajte. Dodajte sitno seckane krastavčiće, kukuruz, tunjevinu, majonez i začine. Lagano izmešajte i po želji pospite susamom. Salata je blaga, zasitna i omiljena kod svih generacija.
3. Salata sa šampinjonima i makaronama – salata obrok
Potrebno:
- 2/3 praziluka
- 200 g šampinjona
- 200 g makarona
- 300 g posnog majoneza
- So, biber, suvi začin
- 1/2 kašičice origana
Priprema:
Na malo ulja prodinstajte praziluk i šampinjone. Skuvajte makarone, ocedite i sjedinite sa povrćem. Dodajte majonez i začine. Ova salata je izuzetno zasitna i često menja glavno jelo tokom posta.
4. Posna urnebes salata sa tofu sirom
Potrebno:
- 200 g pečenih paprika
- 180 g neutralnog tofua
- 230 g gustog sojinog jogurta
- Sok od 1/2 limuna
- 1 kašičica soli
- Beli luk u prahu po ukusu
Priprema:
Paprika seckajte sitno, tofu izgnječite viljuškom i sve sjedinite sa jogurtom i začinima. Salata podseća na klasičan urnebes, ali je potpuno posna i veoma osvežavajuća.
5. Salata sa tunjevinom i makaronama
Potrebno:
- 200 g makarona
- 160 g tunjevine
- 1/3 praziluka
- 6 kiselih krastavčića
- 5 kašika kukuruza
- 300 g posnog majoneza
- So i biber
Priprema:
Sve sastojke sitno iseckajte, dodajte kuvane makarone i majonez. Dobro promešajte i ostavite u frižideru da se ukusi sjedine.
6. Posna salata od praziluka i krompira
Jednostavna, a izuzetno ukusna – ova posna salata je pravo malo otkrovenje za slavsku trpezu. Iako se priprema od skromnih sastojaka, njen pun i blag ukus osvojio je i mene i goste na slavi. Idealna je kao predjelo, ali i kao prilog uz ribu ili druga posna jela.
Sastojci:
- 3 srednja krompira
- 1 veći struk praziluka
- 200 g posnog majoneza
- So i biber po ukusu
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, kako bi zadržao pun ukus. Kada se ohladi, oljuštite ga i iseckajte na sitnije kockice.
Praziluk očistite i sitno iseckajte, zatim ga blago posolite i rukama malo izgnječite kako bi omekšao i otpustio aromu.
U većoj činiji sjedinite krompir i praziluk, dodajte posni majonez, pobiberite po ukusu i sve pažljivo promešajte dok se sastojci lepo ne povežu.
Salatu ostavite kratko u frižideru da se ukusi sjedine, a zatim poslužite. Kremasta, blaga i veoma zasitna, ova salata brzo postaje jedan od omiljenih izbora na svakoj posnoj trpezi.
7. Posna salata sa kikirikijem i kukuruzom
Sastojci:
- 1 šolja slanog pečenog kikirikija
- 1 pakovanje kukuruza šećerca
- 2 kašike posnog majoneza
- 2 kašike posne pavlake
- 1 šolja pirinča
- 1 šolja šampinjona iz tegle
- 1 sveža crvena paprika
- So i biber po ukusu
Priprema:
Obarite kukuruz i pirinač odvojeno. Iseckajte kikiriki, šampinjone i papriku.
Pomešajte posnu pavlaku i majonez, pa dodajte obarene i iseckane sastojke. Posolite i pobiberite, dobro izmešajte, dekorisite po želji i ostavite u frižideru.
Savet: Možete dekorisati peršunom, čeri paradajzom ili rendanim posnim kačkavaljem. Lepa je i u staklenim činijama.
8. Posna ruska salata
Sastojci:
- 500 g kuvane bele ribe (som, oslić)
- 500 g barene mešavine povrća
- 5 kiselih krastavčića
- Posni majonez (domaći)
- 1/2 l vode
- 1 kašika vegete
- 3 kašike gustina
- 1 dl ulja
- Sok od 1/2 limuna
- 2 kašičice senfa
Priprema:
Ribu skuvajte i očistite od kostiju, pa iseckajte. Povrće skuvajte i ohladite, a krastavce sitno iseckajte.
U vodi sa vegetom skuvajte gustin da se zgusne, pa mutite mikserom dodajući kap po kap ulja. Dodajte limunov sok i senf, sjedinite s povrćem i ribom. Prelijte posnim majonezom i dobro ohladite u frižideru.
Savet: Gustin sprečava stvaranje grudvica i daje kremastu teksturu.
9. Posna kremasta salata od šampinjona
Sastojci:
- 400 g šampinjona
- 1 glavica luka
- Posni majonez
- So, biber
- Po želji limunov sok ili vinsko sirće
Priprema:
Šampinjone blago propržite sa lukom. Pomešajte sa posnim majonezom i začinima.
Dodajte po želji limunov sok ili vinsko sirće za naglašavanje arome.
Savet: Idealna za ljubitelje umami ukusa, kremasta i blago začinjena.