Sveti Nikola je pred vratima, a u mnogim domovima to znači isto – miris sveća, tišina praznika i bogata, ali posna slavska trpeza. Domaćice već uveliko biraju proverene recepte, ali i traže nove ideje kako bi sto bio raznovrstan, ukusan i dostojan slave.

Posne salate su neizostavan deo svake slavske trpeze – praktične su, mogu se pripremiti unapred i lepo se kombinuju sa ribom, hlebom i ostalim posnim jelima.

Predlažemo vam izbor od 9 posnih salata koje su zasitne, dekorativne i provereno omiljene među gostima.

1. Kikiriki salata – kremasta i puna ukusa

Potrebno:

  • 200 g pečenih paprika
  • 100 g pečenog slanog kikirikija
  • 100 g mariniranih šampinjona
  • 250 g sojinog jogurta
  • Sok od 1/2 limuna
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike prženog susama
kikiriki-salata.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Priprema:

Paprikama skinite kožicu i iseckajte ih na trake. Dodajte sitno seckane šampinjone i krupnije mleven kikiriki. Sve sjedinite sa sojinim jogurtom, limunovim sokom, solju i susamom. Salata je kremasta, aromatična i odlično ide uz hleb ili ribu.

2. Posna mimoza salata – klasik bez greške

Potrebno:

  • 300 g posnog majoneza
  • 2 šargarepe
  • 2 manja krompira
  • 7–8 kiselih krastavčića
  • 5 kašika kukuruza šećerca
  • 160 g tunjevine u komadima
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike prženog susama
Posna mimoza salata.jpg
Foto: Printscreen/Facebook

Priprema:

Krompir i šargarepu skuvajte, ohladite i izrendajte. Dodajte sitno seckane krastavčiće, kukuruz, tunjevinu, majonez i začine. Lagano izmešajte i po želji pospite susamom. Salata je blaga, zasitna i omiljena kod svih generacija.

3. Salata sa šampinjonima i makaronama – salata obrok

Potrebno:

  • 2/3 praziluka
  • 200 g šampinjona
  • 200 g makarona
  • 300 g posnog majoneza
  • So, biber, suvi začin
  • 1/2 kašičice origana
makaroni-s-povrcem.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Na malo ulja prodinstajte praziluk i šampinjone. Skuvajte makarone, ocedite i sjedinite sa povrćem. Dodajte majonez i začine. Ova salata je izuzetno zasitna i često menja glavno jelo tokom posta.

4. Posna urnebes salata sa tofu sirom

Potrebno:

  • 200 g pečenih paprika
  • 180 g neutralnog tofua
  • 230 g gustog sojinog jogurta
  • Sok od 1/2 limuna
  • 1 kašičica soli
  • Beli luk u prahu po ukusu
urnebes-salata.jpg

Priprema:

Paprika seckajte sitno, tofu izgnječite viljuškom i sve sjedinite sa jogurtom i začinima. Salata podseća na klasičan urnebes, ali je potpuno posna i veoma osvežavajuća.

5. Salata sa tunjevinom i makaronama

Potrebno:

  • 200 g makarona
  • 160 g tunjevine
  • 1/3 praziluka
  • 6 kiselih krastavčića
  • 5 kašika kukuruza
  • 300 g posnog majoneza
  • So i biber
2025-12-16 09_29_43-Top 5 posnih salata za Svetog Nikolu _ Stil.jpg
Foto: preentscreen youtube

Priprema:

Sve sastojke sitno iseckajte, dodajte kuvane makarone i majonez. Dobro promešajte i ostavite u frižideru da se ukusi sjedine.

6. Posna salata od praziluka i krompira

Jednostavna, a izuzetno ukusna – ova posna salata je pravo malo otkrovenje za slavsku trpezu. Iako se priprema od skromnih sastojaka, njen pun i blag ukus osvojio je i mene i goste na slavi. Idealna je kao predjelo, ali i kao prilog uz ribu ili druga posna jela.

Sastojci:

  • 3 srednja krompira
  • 1 veći struk praziluka
  • 200 g posnog majoneza
  • So i biber po ukusu
2025-12-16 09_23_39-1600x1200-f2b21938-64bc-11eb-9498-0242ac130010.webp (1600×1200).jpg
Foto: preentscreen youtube

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci, kako bi zadržao pun ukus. Kada se ohladi, oljuštite ga i iseckajte na sitnije kockice.

Praziluk očistite i sitno iseckajte, zatim ga blago posolite i rukama malo izgnječite kako bi omekšao i otpustio aromu.

U većoj činiji sjedinite krompir i praziluk, dodajte posni majonez, pobiberite po ukusu i sve pažljivo promešajte dok se sastojci lepo ne povežu.

Salatu ostavite kratko u frižideru da se ukusi sjedine, a zatim poslužite. Kremasta, blaga i veoma zasitna, ova salata brzo postaje jedan od omiljenih izbora na svakoj posnoj trpezi.

7. Posna salata sa kikirikijem i kukuruzom

Sastojci:

  • 1 šolja slanog pečenog kikirikija
  • 1 pakovanje kukuruza šećerca
  • 2 kašike posnog majoneza
  • 2 kašike posne pavlake
  • 1 šolja pirinča
  • 1 šolja šampinjona iz tegle
  • 1 sveža crvena paprika
  • So i biber po ukusu
stockphotochickensalad427982632.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Obarite kukuruz i pirinač odvojeno. Iseckajte kikiriki, šampinjone i papriku.

Pomešajte posnu pavlaku i majonez, pa dodajte obarene i iseckane sastojke. Posolite i pobiberite, dobro izmešajte, dekorisite po želji i ostavite u frižideru.

Savet: Možete dekorisati peršunom, čeri paradajzom ili rendanim posnim kačkavaljem. Lepa je i u staklenim činijama.

8. Posna ruska salata

Sastojci:

  • 500 g kuvane bele ribe (som, oslić)
  • 500 g barene mešavine povrća
  • 5 kiselih krastavčića
  • Posni majonez (domaći)
  • 1/2 l vode
  • 1 kašika vegete
  • 3 kašike gustina
  • 1 dl ulja
  • Sok od 1/2 limuna
  • 2 kašičice senfa
ruska-salata.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Ribu skuvajte i očistite od kostiju, pa iseckajte. Povrće skuvajte i ohladite, a krastavce sitno iseckajte.

U vodi sa vegetom skuvajte gustin da se zgusne, pa mutite mikserom dodajući kap po kap ulja. Dodajte limunov sok i senf, sjedinite s povrćem i ribom. Prelijte posnim majonezom i dobro ohladite u frižideru.

Savet: Gustin sprečava stvaranje grudvica i daje kremastu teksturu.

9. Posna kremasta salata od šampinjona

Sastojci:

  • 400 g šampinjona
  • 1 glavica luka
  • Posni majonez
  • So, biber
  • Po želji limunov sok ili vinsko sirće
shutterstock-1262856766.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Šampinjone blago propržite sa lukom. Pomešajte sa posnim majonezom i začinima.

Dodajte po želji limunov sok ili vinsko sirće za naglašavanje arome.

Savet: Idealna za ljubitelje umami ukusa, kremasta i blago začinjena.