Dobar roštilj se ne može zamisliti bez dobre salate. Donosimo vam 3 recepta za salate koje se brzo prave, a savršeno ističu ukus mesa:
1. Bekrijska salata
Sastojci:
- 500 gr sira
- 200-250 ml kisele pavlake
- pola praziluka
- 1 luk
- 2 kašičice senfa
- 4 čena belog luka
- 2 kašičice senfa
- beli luk u prahu
- kašičica dimljene paprike
- so i biber
- ljuta paprika
- 2 kašike ajvara
- čili sos
Priprema: Pomešajte sir i kiselu pavlaku. Dodajte tri vrste luka. Crni luk, praziluk i beli luk. Stavite senf, dimljenu papriku, beli luk u prahu. Promešajte dobro. Dodajte ajvar, so i biber. Stavite i malo ljute paprike i čili sosa. Promešajte, ohladite i servirajte uz roštilj.
2. Šopska salata
Sastojci:
- Paradajz
- Krastavac
- Paprika
- Luk
- Sir
- Maslinovo ulje
- Peršun
- So i biber.
Priprema: Iseckajte povrće, pomešajte i prelijte maslinovim uljem i začinima. Uživajte.
Salata od jaja i mladog luka
Sastojci:
- 6 kuvanih jaja
- 200 gr majoneza
- 3 – 4 struka mladog luka ( ukoliko nije sezona, mada za Uskrs uvek jeste može da se koristi i praziluk )
- pola kašičice senfa
- pola kašičice soli
- 100 gr kisele pavlake
- biber po ukusu
Priprema: Iseckati jaja na krupnije delove. Za početnike bih rekla jaje na pola, pa na četvrtinu i onda na dva ili tri dela zavisno od veličine jajeta. Malo posoliti.
Iseckati luk na kolutiće, pa dodati preko jaja. Opet malo posoliti.