Tokom toplih dana nikome nije do kuvanja i do stajanja uz vreli šporet. Kako ne biste držali prisilnu dijetu ili živeli na sendvičima, predlažemo 3 nutritivno bogata i ukusna recepta za koje vam nije potreban šporet.
Tortilje od ćuretine, kukuruza i sušenog paradajza
Ovaj jednostavan recept savršen je u svakom trenutku, bilo da je reč o brzinskoj večeri, obroku za izlet ili vam se jednostavno ne kuva. Tortilje možete da poslužite i uz štapiće od šargarepe, isečenu papriku ili bilo kakvo drugo hrskavo povrće, uz neizostavan dresing po želji.
Za 4 osobe Utrošeno vreme: 20 minuta
Sastojci: 1 šolja kukuruza ½ šolje isečenog svežeg paradajza ¼ šolje isečenog suvog paradajza 2 kašike ulja 1 kašika crvenog vinskog sirćeta ili jabukovog sirćeta 230 g tanko sečene ćuretine 4 integralne tortilje 2 šolje sitno isečene zelene salate
Postupak:
Promešajte kukuruz, paradajz, ulje i sirće u činiji srednje veličine. Podelite ćuretinu na tortilje. Napunite ih podjednakim porcijama kukuruzne salate i salate. Potom ih zarolajte i poslužite, a možete i da ih prepolovite nožem, po ukusu. Ukoliko je osušen paradajz previše suv, potopite ga u vrelu vodu 20 minuta pre upotrebe.
Zapečene knedle sa sirom: Ukusno novo jelo od bajatog hleba! (RECEPT)
Salata od krastavaca i crnoga pasulja
Ovu jednostavnu salatu možete da poslužite za večeru, uz odrezak ili grilovanu piletinu, ili pak za ručak uz povrće. Crni pasulj možete da zamenite leblebijama ili običnim pasuljem, po ukusu.
Za 6 osoba Utrošeno vreme: 20 minuta
Sastojci: 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja 2 kašike limunovog soka 2 kašike svežeg iseckanog origana ili 1 kašika sušenog sveže mleveni crni biber, prema ukusu 4 šoljice oguljenih krastavaca isečenih na kockice 1 konzerva (400 g) oceđenog crnoga pasulja 2/3 šoljice crvene paprike (babure) iseckane na kockice ½ šoljice izmrvljenog feta sira ¼ šoljice tanko sečenog crvenog luka 2 kašike naseckanih crnih maslina
kukuruz (po želji)
Postupak: U velikoj činiji umutite ulje, limunov sok, origano i biber sve dok se sastojci ne sjedine. Dodajte krastavac, pasulj, papriku, fetu, luk i masline. Jelo možete da poslužite na sobnoj temperaturi, a možete da ga i rashladite pre posluživanja.
Najčešće greške kod kuvanja pasulja: 5 stvari koje upropaste svima omiljeno jelo!
Grčka salata sa sardinama Sastojci koji čine grčku salatu, od maslina, krastavaca, paradajza ili pak feta sira, savršeno se slažu s ribom poput konzervisanih sardina ili još bolje – svežih sardela. Osvežite dan ovim pikantnim obrokom bogatog ukusa, protkanim svežim namirnicama. Salatu možete da poslužite uz hleb ili sveže pecivo i dodatno da se rashladite nekim osvežavajućim napitkom po želji.
Za 4 osobe Utrošeno vreme: 20 minuta
Sastojci: 3 kašike limunovog soka 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja 1 sitno naseckani čen belog luka 2 kašike sušenog origana ½ kašičice sveže mlevenog bibera 3 srednja paradajza, isečeni na velike komade 1 veliki krupno isečen krastavac 1 konzerva isceđenih leblebija 1/3 šolje izmrvljenog feta sira ¼ šolje tanko naseckanog crvenog luka 2 kašike iseckanih maslina (kalamata) 2 konzerve (115 g svaka) sardina s kostima, pakovanih u maslinovom ulju ili salamuri, oceđenih
Postupak: U većoj posudi umutite limunov sok, ulje, beli luk, origano i biber i mešajte ih dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte potom paradajz, krastavac, lebelebije, fetu, luk i masline pa polako mešajte. Podelite salatu na 4 tanjira i ukrasite je na vrhu sardinama.
Zdrava i ukusna musaka od tikvica: Brzinsko jelo bez mesa! (RECEPT)