Keleraba je u našim domaćinstvima najčešći dodatak supama i varivima. Od nje se mogu pripremati pirei, može se ispeći na roštilju kao prilog mesu i ribi ili jesti sirova.
U sirovom obliku ima najviše vitamina C, koji jača imunitet, pojačava apsorpciju gvožđa i povoljno deluje na probavni sistem.
Ona je korenasta biljka iz porodice kupusnjača, a ukusom podseća na belu repu. U stotinu grama kelerabe nalazi se tek 30-ak kalorija, pa možemo reći da je reč o pravoj saveznici dijetalne ishrane koja garantuje gubitak kilograma. Donosimo vam jednostavan recept za salatu s ovom letnjom namirnicom koju svakako treba da uvrste u jelovnik.
Savršen letnji obrok: Salata za mršavljenje posle koje nećete ostati gladni! (RECEPT)
Brza letnja salata s kelerabom:
- 1 veća glavica kelerabe - ¼ glavice crvenog kupusa - 2 šargarepe - ½ pola crvenog luka - 1 kisela jabuka - ½ limuna - maslinovo ulje - so i biber
Priprema: 1. Očistite kelerabu i narendajte je na tanke trake. Narendajte i očišćene šargarepe, kupus i luk. Dobro promešajte. 2. Jabuku operite pa isecite na tanke trake pa pokapajte s nekoliko kapi isceđenog limunovog soka da ne potamni. 3. Od ostatka limunovog soka, maslinovog ulja, soli i bibera napravite preliv za salatu. Sve zajedno dobro promiješajte. Poslužite uz ribu ili meso s grila. Prijatno!
Supersalata poboljšava rad štitne žlezde: Bomba za zdravlje! (RECEPT)