U potrazi za nutritivno bogatim, zasitnim, a ukusnim namirnicama posegnite za sočivom, jer je sočivo lako dostupna mahunarka bogata vlaknima, i kao takva izvrsna je za probavu, osim toga obiluje vitaminom B i raznim mineralima.
Samo pola šolje kuvanog sočiva sadrži čak 9 grama proteina, a dobro znamo koliko su proteini bitni za dobro zdravlje i izgradnju mišića. Dovoljno spavate, a nemate energije i stalno ste umorni? Takvo stanje organizma može biti jedan od 5 znakova da ne jedete dovoljno proteina.
Sočivo se priprema na bezbroj načina i ne zahteva dugo kuvanje, što je čini izuzetno popularnom namirnicom svuda u svetu. A koliko često vi kuvate sočivo? Znate li da sočivo spada u jednu od 10 najzdravijih namirnica na svetu?
Zimski meseci i variva se baš vole. Uz sočivo ukuvajte i ostalo povrće koje volite ili koje vam je pri ruci, od šargarepe, celera, prazuluka, krompira, ubacite i malo domaće prodimljene kobasice, i šaku bulgura, i uživajte u pravom gustom, zimskom varivu koje greje i dušu i telo. U ovako bogato varivo apsolutno je nepotrebno dodavati zapršku, ali ako ste od onih koji ipak vole gušće i kremastije jelo, izvadite nekoliko decilitara variva, pretvorite ga u pire štapnim mikserom, u pire dodajte vode i razredite pa vratite u lonac s varivom. Na taj ćete način dobiti željenu gustoću variva, a nećete ga dodatno otežati.
Fiš paprikaš: Bogati ručak koji se pamti! (RECEPT)
Sastojci:
300 g smeđeg sočiva, 1 praziluk, 2 češnja belog luka, 2 šargarepe, komad celera, 1 kašičica slatke mlevene paprike, 200 ml pasiranog paradajza, 3 kašike bulgura, 3 srednje velika krompira, so, biber, 1 lovorov list, 3 kašike maslinovog ulja
Po želji: 1 par domaćih prodimljenih kobasica
Priprema:
1. Sočivo operite pod vodom i dobro ocedite. Praziluk operite, prosušite i narežite na tanje kolutiće. Šargarepu operite, oljuštite i nasecite na kolutiće ili manje kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.
2. U zagrejanu duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte beli luk koji ste prepolovili nožem pa kratko popržite i odmah potom dodajte praziluk. Dinstajte otprilike 10 minuta.
3. Potom dodajte šargarepu i celer, ubacite lovorov list, pospite kašičiom slatke mlevene paprike pa sve još kratko dinstajte. Dodajte pasirani paradajz i kuvajte još 5 minuta. Zatim sve zalijte vodom (oko 1,5 l vode).
4. Ubacite sočivo, lagano posolite i pustite da se varivo kuva na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.
5. U međuvremenu oljuštite krompir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u sočivo. Kuvajte još dodatnih 20 minuta.
6. Pri kraju kuvanja dodajte bulgur i nastavite da kuvate još 15 minuta. Po želji u ovom trenutku dodajte i prodimljene domaće kobabsice. Dodatno posolite i pobiberite, promešajte pa izvadite 200-300 ml variva i izmiksajte ga štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razredite vodom i vratite u varivo. Izvadite kobasice pa ih nasecite na kolutiće.
7. Poslužite toplo, u dubokim tanjirima ili činijama posuto sitno seckanim svežim peršunom ili bosiljkom.
Prijatno!
Šnicle u sočnom saftu iz rerne: Neverovatno mekano meso! (RECEPT)