Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Tradicionalna / Balkanska
  • Vreme pripreme: 15–20 minuta
  • Vreme dizanja testa: 45–60 minuta
  • Vreme pečenja: 35–40 minuta
  • Ukupno vreme: oko 1 h 45 min
  • Porcija: 1 hleb (8–10 kriški)
  • Kalorije: oko 180–220 kcal po kriški
  • Težina pripreme: Lako

Potrebno je:

  • Oko 3 ili 4 dl mleka ili vode
  • 1 kocka svežeg kvasca ili jedna kesica suvog kvasca
  • Kašičica šećera (za aktiviranje kvasca)
  • Kašičica soli
  • Između 700 i 750 g brašna po izboru

Za premazivanje:

  • 1 jaje da premažete pre ubacivanja u rernu i parčetom maslaca premažite kada izvadite iz rerne ako želite da korica omekani na kraju

Priprema:

  1. U toplo mleko sipate kašičicu šećera i stavite izmrvljen kvasac ili sipate kesicu kvasca.
  2. U visoku posudu ubacite brašno, so i sipate nadošao kvasac pa polako promešajte sastojke i pokušajte da napravite homogenu smesu. Po potrebi, dolivajte mlako mleko (vodu) ili brašno kako bi konačna smesa postala srednje tvrda.
  3. Pustite da se testo udvostruči i onda premesite i napravite lopticu. Ja sam ga obavila kanapima i pustila još samo malo da nadođe, ne previše. To je sve. Ovo je brzinska verzija.
  4. Peći sa kanapom kako bi hleb zadržao oblik.

(Autor: Jedna od vas)