Osnovne informacije:
- Kuhinja: Tradicionalna / Balkanska
- Vreme pripreme: 15–20 minuta
- Vreme dizanja testa: 45–60 minuta
- Vreme pečenja: 35–40 minuta
- Ukupno vreme: oko 1 h 45 min
- Porcija: 1 hleb (8–10 kriški)
- Kalorije: oko 180–220 kcal po kriški
- Težina pripreme: Lako
Potrebno je:
- Oko 3 ili 4 dl mleka ili vode
- 1 kocka svežeg kvasca ili jedna kesica suvog kvasca
- Kašičica šećera (za aktiviranje kvasca)
- Kašičica soli
- Između 700 i 750 g brašna po izboru
Za premazivanje:
- 1 jaje da premažete pre ubacivanja u rernu i parčetom maslaca premažite kada izvadite iz rerne ako želite da korica omekani na kraju
Priprema:
- U toplo mleko sipate kašičicu šećera i stavite izmrvljen kvasac ili sipate kesicu kvasca.
- U visoku posudu ubacite brašno, so i sipate nadošao kvasac pa polako promešajte sastojke i pokušajte da napravite homogenu smesu. Po potrebi, dolivajte mlako mleko (vodu) ili brašno kako bi konačna smesa postala srednje tvrda.
- Pustite da se testo udvostruči i onda premesite i napravite lopticu. Ja sam ga obavila kanapima i pustila još samo malo da nadođe, ne previše. To je sve. Ovo je brzinska verzija.
- Peći sa kanapom kako bi hleb zadržao oblik.
(Autor: Jedna od vas)
Prethodna vestSledeća vest
Budi deo Stil zajednice.