Italijanska palenta je jedno od onih jela koje savršeno spaja jednostavnost i bogat ukus. Nastala kao skromno seljačko jelo na severu Italije, palenta je danas nezaobilazan deo tradicionalne i moderne italijanske kuhinje. Kremasta, nežna i izuzetno svestrana, može se služiti kao prilog, glavno jelo ili čak zapečena varijanta sa povrćem, sirom i mesom. 

1. Klasična kremasta italijanska palenta

Ovo je osnovna i najpoznatija verzija palente — mekana, kremasta i idealna kao prilog uz jela sa umacima ili mesom. Palenta se polako kuva dok ne postane glatka i svilenkasta.

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 6 šolje bujona (pilećeg ili povrtnog) ili vode
  • 2 kašike maslinovog ulja ili putera
  • ⅔ šolje parmezana
  • So i biber po ukusu
palenta (1).jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Na srednjoj vatri uveliko zagrej tečnost, dodaj luk i beli luk da omekšaju (opciono).
  2. Postepeno sipaj kukuruzno brašno u ključalu tečnost uz stalno mešanje da ne bude grudvica.
  3. Smanji vatru i kuvaj 30-35 minuta dok ne postane gusto i kremasto.
  4. Umiješaj maslinovo ulje (ili puter) i parmezan, začini solju i biberom.

Kremasta palenta sa pečurkama i slaninom

Bogatija i aromatičnija palenta s dodatkom pržene slanine i pečuraka — fantastična kao glavno jelo ili uz čašu dobrog vina.

Sastojci:

  • Palenta pripremljena kao u klasičnom receptu
  • 150–200 g slanine, iseckane
  • 150–200 g pečuraka (šampinjoni ili mešano)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So i biber
palenta (1).png
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Pripremi palentu prema klasičnom receptu (kao gore).
  2. U tiganju zagrej maslinovo ulje i proprži slaninu dok ne bude hrskava.
  3. Dodaj pečurke i prži dok ne omekšaju i puste sok.
  4. Serviraj palentu u tanjiru i preko rasporedi slaninu i pečurke.
  5. Po želji dodaj malo parmezana ili svežeg peršuna.

Ova varijanta daje slani, intenzivan ukus i odlična je i kao samostalno jelo.

Pečena palenta sa povrćem

 Alternativa klasičnoj teksturi — palenta se kuva, ohladi, seče i peče u rerni sa povrćem i maslinovim uljem do zlatne boje.

Sastojci:

  • 1 recept klasične palente
  • 200–300 g cherry paradajza
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So, biber i sveže začinsko bilje (npr. ruzmarin)
palenta (3).jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Pripremi palentu i sipaj je u nauljeni kalup da se stegne i ohladi.
  2. Nakon što se ohladi i stegne, iseči je na kocke ili trakice.
  3. Rasprostrani palentu na pleh, dodaj paradajz, pospi maslinovim uljem, solju, biberom i začinskim biljem.
  4. Pecite u rerni na 200 °C oko 15 minuta dok palenta ne porumeni.  Peci dok ne dobije hrskavu spoljašnjost, a unutra ostane mekana — super uz salate ili kao predjelo.

Saveti za savršenu palentu:

Odnos tečnosti i palente: klasično je oko 4:1 (tečnost : kukuruzno brašno) za glatku, kremastu palentu.
Allrecipes

Ne štedite na soli - kukuruzno brašno je neutralno i so podiže ukus kao kod paste ili krompira.

Kremastije verzije -  dobijate dodavanjem maslaca i sira na kraju kuvanja.