Posni pica pužići
Sastojci

Za testo:

  • 310 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 230 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
Posno testo 6.png
Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

Za nadev:

  • 200 ml paradajz sosa
  • origano po ukusu
  • 2 kašike veganske pavlake
  • prstohvat kurkume
  • 130 g biljnog sira

Priprema
1. Aktiviranje kvasca

Rernu zagrejte na 220°C.
U malu činiju stavite kvasac, dodajte šećer i malo tople vode. Dobro promešajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira – treba da se pojavljuju mehurići.

Posno testo 1.png
Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

2. Priprema testa

U aktivirani kvasac dodajte maslinovo ulje i so. Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko i elastično testo.
Testo potom umesite rukama 5-10 minuta, dok ne postane glatko i ne lepi se za prste. Ostavite ga da odmori 15 minuta, pokriveno kuhinjskom krpom.

3. Priprema nadeva

U manjoj činiji pomešajte paradajz sos i origano.

4. Oblikovanje pužića

Pobrašnite radnu površinu i oklagijom razvucite testo u pravougaonik.
Premažite ga pripremljenim paradajz sosom i pospite rendanim posnim sirom.
Pažljivo rolajte testo u rolat. Oštrim nožem isecite roladu na pužiće širine oko 4–5 cm.

puzici-sa-sirom.jpg
Foto: Shutterstock

5. Pečenje – prvi deo

Pleh obložite pek papirom i poređajte pužiće.
U posebnoj činiji sjedinite vegansku pavlaku sa kurkumom i polovinu smese premažite preko pužića.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.

6. Pečenje – drugi deo

Izvadite pužiće iz rerne i premažite ih drugom polovinom pavlake sa kurkumom.
Vratite ih u rernu i pecite još 12 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.

Saveti za savršene pužiće

Testo možete ostaviti da naraste duže (30–40 minuta) za još mekše pužiće.