Dodavanje samo jedne kašike jogurta u testo za hleb može značajno poboljšati njegovu teksturu, svežinu i ukus. Jogurt prirodno zadržava vlagu u testu, podstiče fermentaciju i daje blagu, prijatnu aromu, zbog čega hleb ostaje mekan, ne mrvi se i duže zadržava svežinu.

Jedna domaćica iz Subotice otkrila je mali trik koji je potpuno promenio njen hleb. Od kada u standardnu smesu od brašna, vode, kvasca i soli dodaje kašiku jogurta, njen hleb traje duže i svi ukućani traže recept. Ovaj jednostavan dodatak čini da hleb zadrži sočnost i mekoću i danima nakon pečenja.

Domaći grčki hleb
Foto: Printscreen/YouTube

Jogurt se može kombinovati i sa mlekom kako bi korica bila još mekša i nežnija. Ono odlično funkcioniše sa svim vrstama brašna – od belog i integralnog, pa do raženog. Dodatni trik za očuvanje svežine je da se još mlak hleb umota u čistu kuhinjsku krpu, a potom stavi u zatvorenu posudu.

hleb.jpg
Foto: printscreen facebook

Ovako pripremljen hleb ostaje vlažan i mekan bez ikakvih dodataka ili konzervansa, pružajući prirodnu svežinu i savršen ukus. Ovaj mali, jednostavan korak može potpuno promeniti vašu svakodnevnu pekarsku rutinu i učiniti da domaći hleb miriše i traje kao iz pekare – ali mnogo zdravije.