Evo jednog vrlo dobrog recepta za teleće brizle — iako ne mogu potvrditi da je tačno “po receptu kuvara iz Kotora”, princip pripreme važi, možete ga prilagoditi po želji.

Osnovne informacije

Priprema: 20 minuta

Kuvanje: 1 sat 30 minuta

Količina: 4–6 porcija

Težina pripreme: Srednje

Snimak ekrana (4775).png
Foto: preentscreen/Youtube

Sastojci

  • ~500 g telećih brizli (žlezda mladog teleta)
  • 1 limun (sok)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana)
  • 100 ml belog vina
  • 100 ml pileće supe ili vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 50 g maslaca
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun (sitno seckan) za posipanje

(Prilog po izboru: pire krompir, salata, kuvano povrće)

Priprema brizli

Brizle potopite u hladnu vodu sa sokom od limuna i ostavite oko 30 minuta da se “odmire” i skinu eventualni “miris”.

Snimak ekrana (4774).png
Foto: preentscreen/Youtube

Zatim ih potopite u ključalu vodu i kratko blanširajte (~3-4 minuta) da se lakše očiste. Nakon kuvanja odmah ih izvadite i stavite u posudu sa ledenom vodom da zaustavite kuvanje i zadržite teksturu.

Ocedite, pažljivo skinite tanku opnu/žilice ako ima (ovo je važan korak da bude fina i ujednačena tekstura).

Prženje / pečenje

U tiganj zagrejte maslinovo ulje + maslac. Posolite i pobiberite brizle.

Stavite brizle da prže na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu zlatno-rumenu boju.

Kada su lepo zapržene, izvadite ih sa tiganja i držite pokrivene dok spremate sos.

Priprema sosa

U isti tiganj dodajte sitno seckan crni i beli luk. Dinstajte dok luk ne postane staklast, pazite da beli luk ne zagori.

Dodajte belo vino, pustite da alkohol ispari (~1-2 minuta).

Dodajte pileću supu ili vodu, smanjite vatru i kuvajte dok se sos lagano ne redukuje (oko 5-10 minuta).

Vratite brizle u sos, kuvajte još par minuta da upiju arome.

Snimak ekrana (4773).jpg
Foto: preentscreen/Youtube

Serviranje

Poslužite brizle tople, prelivenih sosom. Posipajte svežim seckanim peršunom.

Kao prilog preporuka: pire krompir, blago kuvano povrće ili sezonska salata.

Ukoliko želite – možete dodati i kakav limunov file ili malo limunovog soka za osveženje ukusa.

Saveti

Brizle su vrlo nežna namirnica — prekuvanje ili loš tretman mogu da unište finu teksturu.

Čišćenje opne/žilica je važan korak — neophodno za mekan i ujednačen rezultat.

Budite pažljivi sa vremenom prženja i kuvanja sosa — preterano zadržavanje na vatri može da “prepeče” ukus.