Hercegovina je poznata po bogatoj gastronomiji, a jedna od njenih omiljenih poslastica je mekana lisnata pogača koja mami mirisom i teksturom. Ovaj recept dolazi iz Nevesinja, grada u srcu Hercegovine, gde su pogače deo svakodnevnog života i prazničnih stolova. Tradicionalno se priprema s ljubavlju, pažljivo razvijanim testom i jednostavnim, ali kvalitetnim sastojcima koji odražavaju lokalnu kulturu i običaje.

Snimak ekrana (4726).png
Foto: preentscreen/Youtube

Lisnata pogača iz Nevesinja je karakteristična po tome što je mekana, pahuljasta i lagana, a ipak dovoljno sočna da se jede i kao doručak i kao prilog uz jela. Njena posebnost leži u slojevima maslaca i testa koji se razvijaju pažljivo rukama domaćice, što joj daje prepoznatljivu teksturu i bogatstvo ukusa.

Ovaj recept je jednostavan za pripremu kod kuće, a uz par trikova možete postići autentični hercegovački rezultat.

Snimak ekrana (4723).png
Foto: preentscreen/Youtube

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg)
  • 250 ml mlakog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 g putera ili margarina (za premazivanje i razvlačenje slojeva)
  • 1 jaje (za premaz)

Opcionalno: malo jogurta ili kiselo mleko za dodatnu mekoću

Snimak ekrana (4724).png
Foto: preentscreen/Youtube

Priprema kvasca: U mlakom mleku rastvorite šećer i kvasac. Ostavite da stoji 5–10 minuta dok se ne zapeni.

Pravljenje testa: U većoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte nadošli kvasac i zamesite glatko i elastično testo. Po potrebi dodajte malo mleka ili jogurta da testo bude mekano, ali ne previše lepljivo.

Prvo dizanje: Testo pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu oko 45 minuta da udvostruči volumen.

Formiranje lisnatih slojeva: Kada je testo naraslo, rastanjite ga oklagijom u pravougaonik. Premažite ga rastopljenim puterom, a zatim ga pažljivo urolajte ili preklopite u više slojeva, po principu lisnatog testa. Ovaj postupak možete ponoviti 2–3 puta kako biste dobili više slojeva i mekšu pogaču.

lisnatapogacabakinakuhinja.jpg
Foto: Bakina kuhinja

Oblikovanje pogače: Oblikujte pogaču po želji — okruglu ili pravougaonu — i stavite je u podmazan pleh. Pokrijte i ostavite još 15–20 minuta da se odmori.

Premazivanje: Pre pečenja premažite pogaču umućenim jajetom radi lepe zlatne boje. Po želji pospite malo susama ili krupne soli.

Pečenje: Pogaču pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25–30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Hlađenje i posluženje: Ostavite pogaču da se malo prohladi pre sečenja. Najlepša je dok je još topla, uz domaći sir, kajmak ili maslac.