Ledene kocke su lagan i osvežavajućidesert idealan zasve prilike. Ovaj kolač se sastoji od sočne čokoladne kore natopljene šerbetom, nežnog vanilin fila i bogate čokoladne glazure. Kombinacija jednostavnih sastojaka i slojevite teksture čini ga pravim klasikom u domaćoj kuhinji. Priprema nije zahtevna, ali rezultat je kolač koji se topi u ustima.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Domaća / tradicionalna poslastičarska

Tip jela: Kolač / Desert

Vreme pripreme: 45–60 minuta

Ukupno vreme: 4–5 sati (uključujući hlađenje i stezanje)

Broj porcija: 12–16

Težina pripreme: Srednje zahtevna

ledene-kocke.jpg
Foto: PrintscreenJutjub/ Prakticna zena

  Sastojci:

Za koru:

  • 5 belanaca
  • 5 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kašičica praška za pecivo (opciono)

Za šerbet:

  • 200 g šećera
  • 200 ml vode
  • Za fil:
  • 500 ml mleka
  • 1 puding od vanile
  • 1 kašika gustina (po potrebi, za gušći krem)
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin-šećera
  • 125 g maslaca ili margarina

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike pavlake ili 2 kašike ulja
ledene-kocke.jpg
Foto: Shutterstock

  Priprema:

Kora:

  1. Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer.
  2. Dodajte jedno po jedno žumance, muteći da masa postane penasta.
  3. Umešajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo.
  4. Sipajte u pleh (otprilike 30 × 20 cm) obložen papirom za pečenje.
  5. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15–20 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva.

Šerbet:

  1. Dok se kora peče, skuvajte šerbet: pomešajte šećer i vodu i kuvajte oko 3 minuta od trenutka ključanja.
  2. Vruću, tek izvađenu koru iz rerne odmah prelijte vrelim šerbetom.
  3. Ostavite da se kora u potpunosti ohladi i upije sirup.

Fil:

  1. Umutite maslac sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane penast.
  2. U šerpici razmutite puding i gustin u malo mleka, a ostatak mleka stavite da provri.
  3. Sipajte razmućeni puding u mleko i kuvajte dok se ne zgusne.
  4. Ostavite da se ohladi do sobne temperature, pa sjedinite sa umućenim maslacem (ručno ili mikserom na najmanjoj brzini).
  5. Fil treba da bude gladak i maziv.
shutterstock-341080721.jpg
Foto: Shutterstock

  Glazura:

  1. Otopite čokoladu sa pavlakom (ili uljem) na pari ili laganoj vatri, mešajući dok ne postane glatka.
  2. Ostavite da se malo prohladi kako bi se lakše nanosila.

Sklapanje kolača:

  1. Na ohlađenu i šerbetom natopljenu koru nanesite pripremljen vanilin fil.
  2. Preko fila pažljivo prelijte čokoladnu glazuru i poravnajte.
  3. Kolač ostavite u frižideru najmanje 3–4 sata, a idealno preko noći, da se stegne.

Završnica:

  1. Seći oštrim nožem umočenim u toplu vodu, na kocke željene veličine.
  2. Po želji, ukrasiti sa malo šlaga, čokoladnih mrvica ili rendane kore limuna za osveženje.
ledene-kocke.jpg
Foto: Printscreen/ Youtube/ Domaći Recepti

  Saveti:

  • Ako želite intenzivniji čokoladni ukus, u koru dodajte malo istopljene crne čokolade.
  • Fil se može obogatiti ekstraktom vanile ili koricom limuna.
  • Kolač je najukusniji kad se dobro ohladi i kada kore potpuno upiju šerbet.