Euroblok torta je prava poslastica za sve ljubitelje čokolade. Sastoji se od nekoliko slojeva vazdušastih kora, bogatih čokoladnim filovima i glazurom koja daje savršen završni sjaj. Ova torta je idealna za posebne prilike, ali i kada želite da se počastite nečim slatkim i raskošnim kod kuće.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: Evropska / moderna poslastičarska
  • Tip jela: Torta / Desert
  • Vreme pripreme: 45–60 minuta (priprema kora i filova)
  • Ukupno vreme pripreme: 3–4 sata (uključujući hlađenje)
  • Broj porcija: 10–12
  • Težina pripreme: Srednje zahtevna

Sastojci

Kore (za dve kore, po receptu za jednu)

  • 5 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 50 ml hladne vode
  • 1 puna kašika brašna
  • 1 puna kašika kakaa
  • 4 pune kašike mlevenog pečenog lešnika
  • 5 g praška za pecivo

Fil I

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 50 ml mleka
  • 100 g euroblok čokolade
  • 100 g crne čokolade
  • 125 g maslaca

Fil II

  • 250 ml slatke pavlake
  • 250 ml mleka
  • 5 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 5 punih kašika brašna
  • 50 g ili 1 kesica šlag kreme od čokolade
  • 100 g euroblok čokolade
  • 100 g crne čokolade

Još:

  • 250 ml slatke pavlake ili 100–150 g umućenog šlaga

Glazura

  • 200 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 10 kašika mleka

Priprema

Kore

  • Uključiti rernu da se zagreje na 180°C.
  • Umutiti belanca sa šećerom dok ne postanu čvrsta. Dodati hladnu vodu i kratko umutiti.
  • Postepeno dodati mleveni lešnik, brašno, kakao i prašak za pecivo, pažljivo sjediniti.
  • Obložiti pleh dimenzija 30 × 40 cm papirom za pečenje i rasporediti smesu za koru.
  • Peći oko 20 minuta, zavisno od rerne. Postupak ponoviti za drugu koru.
  • Ohladiti kore.

Fil I

  • Umutiti žumanca sa šećerom i mlekom. Kuvati na pari 10 minuta uz stalno mešanje.
  • Dodati obe vrste čokolade i mešati dok se potpuno ne otope. Ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje.
  • Kada se fil ohladi, dodati maslac i dobro umutiti mikserom.

Fil II

  • Na šporetu zagrejati slatku pavlaku sa polovinom mleka.
  • Umutiti žumanca sa šećerom, brašnom i ostatkom mleka.
  • Zakuvati smesu u mleko i pavlaku, mešati dok se ne zgusne.
  • Dodati obe vrste čokolade i mešati dok se potpuno ne otope. Izmutiti mikserom i ostaviti da se hladi.
  • Kada se fil ohladi, dodati šlag krem od čokolade i umutiti.

Slaganje torte

  • Kore preseći vodoravno ako je potrebno, ili koristiti cijele.
  • Na svaku koru staviti po trećinu fila. Teži fil ide dole.
  • Četvrta kora ostaje prazna na vrhu.
  • Ohladiti tortu pre glazure ili odmah preliti glazurom.

Glazura

  • U posudi spojiti čokoladu, ulje i mleko. Otopiti na pari ili laganoj vatri.
  • Preliti glazuru preko četvrte kore i ravnomerno rasporediti.
  • Sačekati da se glazura stegne pre serviranja.

(Domaći recepti)

01:25
Domaća nutela Izvor: Instagram/vegan.planvn