Euroblok torta je prava poslastica za sve ljubitelje čokolade. Sastoji se od nekoliko slojeva vazdušastih kora, bogatih čokoladnim filovima i glazurom koja daje savršen završni sjaj. Ova torta je idealna za posebne prilike, ali i kada želite da se počastite nečim slatkim i raskošnim kod kuće.
Osnovne informacije
- Kuhinja: Evropska / moderna poslastičarska
- Tip jela: Torta / Desert
- Vreme pripreme: 45–60 minuta (priprema kora i filova)
- Ukupno vreme pripreme: 3–4 sata (uključujući hlađenje)
- Broj porcija: 10–12
- Težina pripreme: Srednje zahtevna
Sastojci
Kore (za dve kore, po receptu za jednu)
- 5 belanaca
- 6 kašika šećera
- 50 ml hladne vode
- 1 puna kašika brašna
- 1 puna kašika kakaa
- 4 pune kašike mlevenog pečenog lešnika
- 5 g praška za pecivo
Fil I
- 5 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 50 ml mleka
- 100 g euroblok čokolade
- 100 g crne čokolade
- 125 g maslaca
Fil II
- 250 ml slatke pavlake
- 250 ml mleka
- 5 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 5 punih kašika brašna
- 50 g ili 1 kesica šlag kreme od čokolade
- 100 g euroblok čokolade
- 100 g crne čokolade
Još:
- 250 ml slatke pavlake ili 100–150 g umućenog šlaga
Glazura
- 200 g čokolade
- 3 kašike ulja
- 10 kašika mleka
Priprema
Kore
- Uključiti rernu da se zagreje na 180°C.
- Umutiti belanca sa šećerom dok ne postanu čvrsta. Dodati hladnu vodu i kratko umutiti.
- Postepeno dodati mleveni lešnik, brašno, kakao i prašak za pecivo, pažljivo sjediniti.
- Obložiti pleh dimenzija 30 × 40 cm papirom za pečenje i rasporediti smesu za koru.
- Peći oko 20 minuta, zavisno od rerne. Postupak ponoviti za drugu koru.
- Ohladiti kore.
Fil I
- Umutiti žumanca sa šećerom i mlekom. Kuvati na pari 10 minuta uz stalno mešanje.
- Dodati obe vrste čokolade i mešati dok se potpuno ne otope. Ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje.
- Kada se fil ohladi, dodati maslac i dobro umutiti mikserom.
Fil II
- Na šporetu zagrejati slatku pavlaku sa polovinom mleka.
- Umutiti žumanca sa šećerom, brašnom i ostatkom mleka.
- Zakuvati smesu u mleko i pavlaku, mešati dok se ne zgusne.
- Dodati obe vrste čokolade i mešati dok se potpuno ne otope. Izmutiti mikserom i ostaviti da se hladi.
- Kada se fil ohladi, dodati šlag krem od čokolade i umutiti.
Slaganje torte
- Kore preseći vodoravno ako je potrebno, ili koristiti cijele.
- Na svaku koru staviti po trećinu fila. Teži fil ide dole.
- Četvrta kora ostaje prazna na vrhu.
- Ohladiti tortu pre glazure ili odmah preliti glazurom.
Glazura
- U posudi spojiti čokoladu, ulje i mleko. Otopiti na pari ili laganoj vatri.
- Preliti glazuru preko četvrte kore i ravnomerno rasporediti.
- Sačekati da se glazura stegne pre serviranja.
Budi deo Stil zajednice.
