Ako volite deserte koji su jednostavni, a istovremeno neodoljivo kremasti i bogati ukusom, ova čokoladna torta sa plazmom će vas oduševiti. Priprema je brza, bez pečenja, a rezultat je savršen spoj plazma keksa, oraha i čokolade. Idealna je za sve prilike – od porodičnih okupljanja do svečanih proslava.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: domaća
  • Tip jela: torta, poslastica
  • Vreme pripreme: 30 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: oko 2,5 sata (sa hlađenjem)
  • Kalorije: oko 420 kcal po parčetu
  • Broj porcija: 12–14
  • Težina pripreme: laka

Sastojci

  • 2 x 200 g šlaga u prahu
  • 2 x 300 ml vode (ili kisele vode, mleka)
  • 2 x 180 g kisele pavlake
  • 2 x 50 g šećera u prahu
  • 600 g mlevenog plazma keksa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 g crne čokolade
  • 80 g mlečne čokolade
  • 1 kašika ulja

Za dekoraciju: umućen šlag i mleveni orasi

Priprema

1. Priprema čokolade

Otopite crnu i mlečnu čokoladu sa kašikom ulja. Možete koristiti paru ili mikrotalasnu – u mikrotalasnoj zagrevajte po 30 sekundi na srednjoj jačini i svaki put promešajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se prohladi.

2. Prvi sloj – plazma i pavlaka

Umutite 200 g šlaga sa 300 ml vode (ili mleka/kisele vode) dok ne dobijete čvrstu penu. Dodajte 180 g kisele pavlake i 50 g šećera u prahu, pa ponovo dobro umutite. U ovu smesu umešajte 300 g mlevenog plazma keksa, a zatim dodajte i preostalih 300 g plazme. Dobijena masa biće čvrsta, taman za oblikovanje.

Rasporedite je u kalup prečnika 24–26 cm obložen obručem i poravnajte površinu.

(Savet: ako želite čvršću podlogu, na dno poređajte ceo plazma keks ili piškote.)

3. Drugi sloj – orasi i čokolada

Umutite drugih 200 g šlaga sa 300 ml vode. Dodajte 180 g kisele pavlake, 50 g šećera u prahu i mlevene orahe. Na kraju dodajte prohlađenu otopljenu čokoladu i sve dobro sjedinite. Ovaj fil premažite preko prvog sloja i poravnajte.

4. Hlađenje i dekoracija

Tortu stavite u frižider na najmanje 1,5 do 2 sata da se dobro stegne. Pre nego što skinete obruč, nožem lagano prođite oko ivica da se torta ne zalepi.

Dekorišite umućenim šlagom i pospite mlevenim orasima.

Posluživanje

Torta je najbolje da prenoći u frižideru, jer će tada biti najlepše teksture i ukusa. Brzo se pravi, još brže pojede – prava poslastica za sve ljubitelje čokolade i plazme.

Prijatno!

(Stil/ Domaći recepti)

01:25
Domaća nutela Izvor: Instagram/vegan.planvn