Uskoro dolazi jesen i počinje sezona toplih, mirisnih zalogaja, a domaća proja je neizostavni deo srpske kuhinje koji će vas oduševiti svojim jednostavnim ukusom i brzinom pripreme. Savršena je za doručak, užinu ili kao dodatak uz jogurt, kiselo mleko ili domaći ajvar.

Priprema je laka, a od prvog mešanja sastojaka do posluživanja na stolu – traje manje od sat vremena.

A kako da proja bude sočna iznutra, a hrskava spolja – čitajte u nastavku.

Takođe, kad je u pitanju univerzalno testo postoji recept koji domaćice obožavaju.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Srpska
  • Tip jela: Pecivo
  • Vreme pečenja: 30 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: 50 minuta
  • Kalorije po parčetu: oko 150 kcal
  • Broj porcija: 8–10 parčadi
  • Nivo težine pripreme: Lako

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1 šolja ulja
  • 2 šolje kisele vode ili jogurta
  • 2 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • (po želji) 200 g sira

Priprema:

U većoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so.

Dodajte jaja, ulje i kiselu vodu (ili jogurt) pa sve dobro sjedinite mikserom ili žicom.

Ako želite bogatiji ukus, dodajte i izmrvljen sir i spanać.

stockphotopouringmilkonyeastdoughformakinghomemadebread1628144428.jpg
U sve suve sastojke potrebno je dodati i tečne, a spanać i sir mogu po ukusu da se dodaju, ali ne moraju Foto: Shutterstock / Instagram

Smesu sipajte u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje.

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumeni i ne dobije hrskavu koricu.

shutterstock-401735485.jpg
Viljuškom ili čačkalicom možete da proverite da li je proja dovoljno pečena Foto: Shutterstock

Izvadite iz rerne, kratko prohladite, isecite na kocke i poslužite.

Domaća proja je najbolja dok je još topla, uz čašu jogurta ili kiselog mleka, a sutradan jednako prija i hladna.