Uskoro dolazi jesen i počinje sezona toplih, mirisnih zalogaja, a domaća proja je neizostavni deo srpske kuhinje koji će vas oduševiti svojim jednostavnim ukusom i brzinom pripreme. Savršena je za doručak, užinu ili kao dodatak uz jogurt, kiselo mleko ili domaći ajvar.
Priprema je laka, a od prvog mešanja sastojaka do posluživanja na stolu – traje manje od sat vremena.
A kako da proja bude sočna iznutra, a hrskava spolja – čitajte u nastavku.
Takođe, kad je u pitanju univerzalno testo postoji recept koji domaćice obožavaju.
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Srpska
- Tip jela: Pecivo
- Vreme pečenja: 30 minuta
- Ukupno vreme pripreme: 50 minuta
- Kalorije po parčetu: oko 150 kcal
- Broj porcija: 8–10 parčadi
- Nivo težine pripreme: Lako
Sastojci:
- 2 šolje kukuruznog brašna
- 1 šolja pšeničnog brašna
- 1 šolja ulja
- 2 šolje kisele vode ili jogurta
- 2 jaja
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- (po želji) 200 g sira
Priprema:
U većoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
Dodajte jaja, ulje i kiselu vodu (ili jogurt) pa sve dobro sjedinite mikserom ili žicom.
Ako želite bogatiji ukus, dodajte i izmrvljen sir i spanać.
Smesu sipajte u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje.
Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumeni i ne dobije hrskavu koricu.
Izvadite iz rerne, kratko prohladite, isecite na kocke i poslužite.
Domaća proja je najbolja dok je još topla, uz čašu jogurta ili kiselog mleka, a sutradan jednako prija i hladna.