Princeza torta (Princess cake) je švedski klasnik koji trenutno beleži eksploziju popularnosti na društvenim mrežama. Iako tradicionalna, danas se širom sveta smatra veoma trendi poslasticom — idealnom za svečane prilike, slavlja. Njen slojeviti miks neodoljivo mekanih kora, fila i šlaga, obložen zelenim marcipanom, pruža fenomenalan slatko-voćni ukus. 

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Švedska
  • Tip jela: Desert / Svečana torta
  • Vreme pripreme: 30 minuta 
  • Vreme pečenja: 25 minuta 
  • Ukupno vreme: 55 minuta
  • Broj porcija: 8–10
  • Kalorije (po porciji): oko 400 kcal
  • Nivo težine: Srednje
svedska-princeza-torta5.jpg
Švedska princeza torta Foto: Printscreen Youtube

Sastojci

Za biskvit:

Za vanila krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 kesica vanilin šećera (8 g)
  • 100 g kristal šećera
  • 4 žumanca (70 g)
  • 40 g brašna
  • 40 g gustina
  • 50 g putera

Za fil od slatke pavlake:

  • 300 ml hladne slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu (20 g)

Ostalo:

Za dekoraciju:

  • 200 g marcipana (zeleni ili po želji)
  • 1 kašika šećera u prahu (10 g)
  • 1 cvet ruže

Priprema: 

Biskvit:

  1. Zagrejte rernu na 180°C.
  2. Umutite 4 jaja sa 120 g šećera dok smesa ne postane svetla i penasta (oko 5 minuta mikserom na srednjoj brzini).
švedska-princeza-torta.png
Penasta smesa od 4 jaja i 120 g šećera Foto: Printscreen Youtube
  • Pažljivo umešajte 120 g brašna pomešanog sa 1 kašičicom praška za pecivo, koristeći špatulu i lagano preklapajući smesu.
  • svedska-princeza-torta2.png
    Polako u dobijeni fil dodajte brašno i prašak za pecivo, pa mešajte dok masa ne postane homogena Foto: Printscreen Youtube
  • Sipajte smesu u okrugli pleh prečnika 22 cm, prethodno podmazan puterom i posut brašnom ili obložen papirom za pečenje.
  • Pecite 20 minuta dok biskvit ne dobije zlatnu boju i čačkalica izađe čista.
  • Ostavite da se ohladi, a onda ga horizontalno presecite na 3 jednaka dela.
  • biskvit-za-švedsku-princeza-tortu.png
    Presecite biskvit na tri jednaka dela Foto: Printscreen Youtube

    Vanila krem:

    1. Zagrejte u šerpi 500 ml mleka sa 1 kesicom vanilin šećera na srednjoj vatri dok ne provri.
    2. Umutite u  posebnoj posudi 4 žumanca sa 100 g šećera, 40 g brašna i 40 g gustina dok ne postanu glatka masa.
    3. Dodajte postepeno 1/3 toplog mleka u žumanca, stalno mešajući, zatim sipajte smesu nazad u preostalo mleko u šerpi.
    4. Kuvajte na srednjoj vatri 5–7 minuta dok se krem ne zgusne, stalno mešajući da ne zagori.
    5. Skinite sa vatre i dodajte 50 g putera, mešajući dok se potpuno ne rastopi i sjedini.
    6. Ostavite krem da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim stavite u frižider dok se biskvit ne pripremi.

     Fil od slatke pavlake:

    1. Umutite 300 ml hladne slatke pavlake sa 2 kašike šećera u prahu dok ne postane čvrsta i kompaktna (2–3 minuta mikserom na srednjoj brzini).
    2. Ostavite u frižideru do sklapanja torte.

    Sklapanje torte: 

    1. Nanesite na prvu deo biskvita 3 kašike džema od malina ili jagoda i preklopite drugim delom.
    svedska-priceza-torta.png
    Ravnomerno nanesite na prvu koru džem od malina ili jagoda Foto: Printscreen Youtube
  • Stavite na drugu koru sav vanila krem, a preko njega u pola fila od slatke pavlake, a potom odozgo stavite treću koru.
  • Nafilujte celu tortu preostalom smesom od slatke pavlake.
  • svedska-princeza-torta4.png
    Celu tortu prekrijte filom od slatke pavlake Foto: Printscreen Youtube
  • Razvucite 200 g marcipana u tanku koru.
  • tanjenje-zelenog-marcipana.png
    Bitno je da sloj marcipana ne bude previše debeo Foto: Printscreen Youtube
  • Stavite ga pažljivo preko torte i nožem skinite ostatak.
  • prekrivanje-torte-marcipanom.png
    Vodite računa da marcipan dobro legne na tortu, višak skinite nožem Foto: Printscreen Youtube
  • Pospite 1 kašiku šećera u prahu i po želji u centar stavite cvet ruže kao dekoraciju.
  • švedska-prineza-torta.png
    Pospite preko marcipana prah šećer, a možete i dekorisati po vašoj želji Foto: Printscreen Youtube

    Poslužite je dobro rashlađenu, tako će tekstura biti savršena.

    Prijatno!