Princeza torta (Princess cake) je švedski klasnik koji trenutno beleži eksploziju popularnosti na društvenim mrežama. Iako tradicionalna, danas se širom sveta smatra veoma trendi poslasticom — idealnom za svečane prilike, slavlja. Njen slojeviti miks neodoljivo mekanih kora, fila i šlaga, obložen zelenim marcipanom, pruža fenomenalan slatko-voćni ukus.
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Švedska
- Tip jela: Desert / Svečana torta
- Vreme pripreme: 30 minuta
- Vreme pečenja: 25 minuta
- Ukupno vreme: 55 minuta
- Broj porcija: 8–10
- Kalorije (po porciji): oko 400 kcal
- Nivo težine: Srednje
Švedska princeza torta Foto: Printscreen Youtube
Sastojci
Za biskvit:
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 100 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Za vanila krem:
- 500 ml mleka
- 1 kesica vanilin šećera (8 g)
- 100 g kristal šećera
- 4 žumanca (70 g)
- 40 g brašna
- 40 g gustina
- 50 g putera
Za fil od slatke pavlake:
- 300 ml hladne slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu (20 g)
Ostalo:
- 3 kašike džema od malina ili jagoda
Za dekoraciju:
- 200 g marcipana (zeleni ili po želji)
- 1 kašika šećera u prahu (10 g)
- 1 cvet ruže
Priprema:
Biskvit:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Umutite 4 jaja sa 120 g šećera dok smesa ne postane svetla i penasta (oko 5 minuta mikserom na srednjoj brzini).
Penasta smesa od 4 jaja i 120 g šećera Foto: Printscreen Youtube
Polako u dobijeni fil dodajte brašno i prašak za pecivo, pa mešajte dok masa ne postane homogena Foto: Printscreen Youtube
Presecite biskvit na tri jednaka dela Foto: Printscreen Youtube
- Zagrejte u šerpi 500 ml mleka sa 1 kesicom vanilin šećera na srednjoj vatri dok ne provri.
- Umutite u posebnoj posudi 4 žumanca sa 100 g šećera, 40 g brašna i 40 g gustina dok ne postanu glatka masa.
- Dodajte postepeno 1/3 toplog mleka u žumanca, stalno mešajući, zatim sipajte smesu nazad u preostalo mleko u šerpi.
- Kuvajte na srednjoj vatri 5–7 minuta dok se krem ne zgusne, stalno mešajući da ne zagori.
- Skinite sa vatre i dodajte 50 g putera, mešajući dok se potpuno ne rastopi i sjedini.
- Ostavite krem da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim stavite u frižider dok se biskvit ne pripremi.
Fil od slatke pavlake:
- Umutite 300 ml hladne slatke pavlake sa 2 kašike šećera u prahu dok ne postane čvrsta i kompaktna (2–3 minuta mikserom na srednjoj brzini).
- Ostavite u frižideru do sklapanja torte.
Sklapanje torte:
- Nanesite na prvu deo biskvita 3 kašike džema od malina ili jagoda i preklopite drugim delom.
Ravnomerno nanesite na prvu koru džem od malina ili jagoda Foto: Printscreen Youtube
Celu tortu prekrijte filom od slatke pavlake Foto: Printscreen Youtube
Bitno je da sloj marcipana ne bude previše debeo Foto: Printscreen Youtube
Vodite računa da marcipan dobro legne na tortu, višak skinite nožem Foto: Printscreen Youtube
Pospite preko marcipana prah šećer, a možete i dekorisati po vašoj želji Foto: Printscreen Youtube
Poslužite je dobro rashlađenu, tako će tekstura biti savršena.
Prijatno!
Budi deo Stil zajednice.