Havana torta je najkremastija torta koja se pravi od 6 sastojaka. Recept je osmišljen u Srbiji, a njena tekstura podseća na Havanu zbog čega je dobila naziv. Ovo je desert koji se rado sprema za slave i proslave rođendana, jer je bogatog ukusa.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: Srpska
  • Tip jela: Desert
  • Vreme pripreme: 45 - 60 minuta
  • Ukupno vreme kuvanja: 3 sata
  • Broj porcija: za 12 ljudi
  • Kalorije po porciji: 450 - 520 kcal 
  • Težina pripreme: Srednje teško

Sastojci: 

  • 200 grama napolitanki do lešnika - (pre pripreme stavite ih u zamrzivač na par sati)
  • 200 grama šećera + 200 grama šećera - ukupno 400 grama šećera
  • Papir za pečenje
  • 200 grama lešnika
  • 30g želatina u prahu
  • 1 litar mleka
  • 500ml slatke pavlake za kuvanje

Priprema: 

  1. Napolitanke stavite u zamrzivač na par sati. 
  2. Na laganoj vatri otopite 200 grama šećera i izlijte na papir za pečenje. 
  3. Sameljite predhodno zamrznute napolitanke, sameljite lešnik i šećer koji se stegao na papiru. Dobijenu smesu podelite na 5 jednakih delova.
Mrvljeni keks, šećer i lešnik u blenderu
Napolitanke, lešnik i šećer koji se stegao stavite u blender i sameljite Foto: Printscreen/Instagram/antonia.jagodic
  • Želatin otopite u 3 kašike mleka i ostavite da nabubri, a u ostatak mleka stavite 200 grama šećera i kuvajte dok provri.
  • U provrelo mleko dodajte želatinu i dobro umutite te ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Želatin koji se spušta u vrelo mleko
    Želatin dodati u provrelo mleko sa šećerom pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi Foto: Printscreen/Instagram/antonia.jagodic
  • Umutite slatku pavlaku i dodajte ohlađenu smesu sa želatinom, dobro izmešajte da ne bude grudvica.
  • Kremu stavite na sat vremena u frižider i kasnije i nju podelite na 5 jednakih delova.
  • Kalup od 24 centimentra obložite prozirnom folijom sa svih strana.
  • Slaganje torte

    U kalup prečnika 24 centimetra stavite prozirnu foliju pa slažite napravljene sastojke sledećim redosledom: 

    1. posip
    2. krema 
    3. posip
    4. krema
    5. posip
    6. krema
    7. posip
    8. krema
    9. posip.
    Način pripreme Havana torte
    Pratiti korake za slaganje torte, ali početi i završiti sa suvim posipom Foto: Printscreen/Instagram/antonia.jagodic

    10. Tortu ostavite u frižider na najmanje 12 sati pre posluživanja. Skuvajte domaću kafu i poslužite Havana tortu uz nju. Prijatno.

    havana torta isečeno parče
    Havana tortu poslužiti uz šoljicu domaće kafe Foto: Printscreen/Instagram/antonia.jagodic

     Postupak pripreme pogledajte u videu ispod teksta: 

     (Autor videa: Antonija Jagodić)