Havana torta je najkremastija torta koja se pravi od 6 sastojaka. Recept je osmišljen u Srbiji, a njena tekstura podseća na Havanu zbog čega je dobila naziv. Ovo je desert koji se rado sprema za slave i proslave rođendana, jer je bogatog ukusa.
Osnovne informacije
- Kuhinja: Srpska
- Tip jela: Desert
- Vreme pripreme: 45 - 60 minuta
- Ukupno vreme kuvanja: 3 sata
- Broj porcija: za 12 ljudi
- Kalorije po porciji: 450 - 520 kcal
- Težina pripreme: Srednje teško
Sastojci:
- 200 grama napolitanki do lešnika - (pre pripreme stavite ih u zamrzivač na par sati)
- 200 grama šećera + 200 grama šećera - ukupno 400 grama šećera
- Papir za pečenje
- 200 grama lešnika
- 30g želatina u prahu
- 1 litar mleka
- 500ml slatke pavlake za kuvanje
Priprema:
- Napolitanke stavite u zamrzivač na par sati.
- Na laganoj vatri otopite 200 grama šećera i izlijte na papir za pečenje.
- Sameljite predhodno zamrznute napolitanke, sameljite lešnik i šećer koji se stegao na papiru. Dobijenu smesu podelite na 5 jednakih delova.
Napolitanke, lešnik i šećer koji se stegao stavite u blender i sameljite Foto: Printscreen/Instagram/antonia.jagodic
Želatin dodati u provrelo mleko sa šećerom pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi Foto: Printscreen/Instagram/antonia.jagodic
Slaganje torte
U kalup prečnika 24 centimetra stavite prozirnu foliju pa slažite napravljene sastojke sledećim redosledom:
- posip
- krema
- posip
- krema
- posip
- krema
- posip
- krema
- posip.
Pratiti korake za slaganje torte, ali početi i završiti sa suvim posipom Foto: Printscreen/Instagram/antonia.jagodic
10. Tortu ostavite u frižider na najmanje 12 sati pre posluživanja. Skuvajte domaću kafu i poslužite Havana tortu uz nju. Prijatno.
Havana tortu poslužiti uz šoljicu domaće kafe Foto: Printscreen/Instagram/antonia.jagodic
Postupak pripreme pogledajte u videu ispod teksta:
(Autor videa: Antonija Jagodić)
Budi deo Stil zajednice.