Staro verovanje kaže da je na Ilindan dobro uzeti med radi zdravlja. Predlažemo vam da za jedan od najvećih hrišćanskih praznika napravite čuveni ruski medovik ali u formi kolača.

Iako na prvi pogled izgleda komplikovano, priprema je ovog kolača je veoma jednostavna.

Sastojci za kore:

  • 500 grama brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 3 cela jajeta
  • 3 kašike meda
  • 180 grama putera
  • 180 grama šećera
  • prstohvat cimeta
shutterstock-1570749430.jpg
Foto: Shutterstock

 Sastojci za fil:

  • čaša kisele pavlake
  • 400 grama šećera

Dodatni sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

U činiji pomešajte šećer i kiselu pavlaku, dobro umutite žicom i odložite da odstoji poklopljeno u frižideru do filovanja.

Na srednjoj vatri otopite puter, šećer i med, pa sklonite s ringle. Uspite sodu bikarbonu i cimet, I sve dobro promešajte.

U činiji umutite jaja mikserom, pa ih sipajte u smesu s medom, sve vreme muteći.

Postepeno dodajte brašno, uz neprekidno mešanje, dok ne dobijete fino i mekano testo.

Testo podelite na šest delova, svaki deo ubacite u kesu za zamrzivač i ostavite u frižideru na sat vremena.

Nakon toga testo razvucite oklagijom, pa između svake kore stavite po jedan list pek-papira i tako razvučeno vratite u frižider na 30 do 60 minuta.

shutterstock-1609413502.jpg
Foto: Shutterstock


Izvadite prvu koru, pa je pecite oko sedam minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni i to ponovite sa svim korama dok ne budu braon boje. Sve kore ohladite.

Fil koji ste ranije pripremili dobro promešajte, pa podelite na pet delova. Ređajte kora-fil-kora-fil dok ne potrošite materijal, pa stavite u frižider.

Idealno je da medovik odstoji 24 sata. Isecite ivice tako da budu ravne.

Umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom, pa dobijenom smesom premažite kolač.