savršenije nema

Medovik torta: Kraljica ruskih poslastica! (RECEPT)

Donosimo vam recept za tradicionalni kolač koji se u Rusiji i zemljama bivšeg SSR-a jede za novogodišnje i božićne praznike

Recepti
12:23h Autor:
Medovik torta: Kraljica ruskih poslastica! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Osmislio ju je mladi kuvar na ruskom dvoru još u 18. veku sa željom da ovom poslasticom impresionira caricu Elizabetu Aleksejevnu.

Iako carica nije volela med, oduševila se slasnom kombinacijom slatkih i kiselih ukusa.

Sastojci za testo:

  • 450 grama brašna
  • 150 grama šećera
  • 100 grama maslaca
  • 85 grama meda
  • 3 jaja
  • 5 grama sode bikarbone

Sastojci za nadev:

  • 500 ml kisele pavlake
  • 250 ml pavlake za šlag
  • 170 grama šećera u prahu
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Kolač od kompota sa breskvama zaludeo internet: Samo 3 sastojka, najednostavniji i najukusniji desert! (VIDEO)

Medovik torta
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 180 Celzijusa.
  • U vatrostalnoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu laganu smesu.
  • Dodajte maslac i med, pa sve zajedno mutite na pari drvenom kašikom dok se maslac i šećeri ne rastope.
  • Zatim, sklonite s vatre smesu, pa dodajte sodu bikarbonu i dobro promešajte.
  • Postepeno dodajite brašno i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu.
  • Na pobrašnjenoj podlozi izradite smesu u glatko testo pa ga podelite na osam jednakih delova.
  • Svaki deo razvucite u krug i odsecite na iste dimenzije razmera 18 centimetara.
  • Probodite testo po površini viljuškom.
  • Svaki komad izvučenog testa pecite u rerni sedam do osam minuta dok ne dobije zlatnožutu boju.
  • Dobro ohladite.
  • Ispecite i komadiće preostalog testa. Kad se pečeni komadići testa ohlade, sameljite ih u blenderu u fini prah i ostavite sa strane.

  • Zatim za pripremu nadeva mikserom umutite pavlaku za šlag sa šećerom i ekstraktom vanile.

  • U dobijenu smesu ručno umešajte kiselu pavlaku.

  • Na ohlađeno testo razmažite oko tri kašike nadeva, pa tako slažite slojeve u visinu dok ne potrošite sve sastojke.
  • Ostatak nadeva premažite preko dobijene torte , te je posipajte s prahom od pečenih ostataka testa.
  • Stavite tortu u frižider preko noći da se stegne.

Lešnik štanglice: Slagani kolač koji se pravi jednostavno i bez pečenja! (RECEPT, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs