Osmislio ju je mladi kuvar na ruskom dvoru još u 18. veku sa željom da ovom poslasticom impresionira caricu Elizabetu Aleksejevnu.
Iako carica nije volela med, oduševila se slasnom kombinacijom slatkih i kiselih ukusa.
Sastojci za testo:
- 450 grama brašna
- 150 grama šećera
- 100 grama maslaca
- 85 grama meda
- 3 jaja
- 5 grama sode bikarbone
Sastojci za nadev:
- 500 ml kisele pavlake
- 250 ml pavlake za šlag
- 170 grama šećera u prahu
- 1 kašika ekstrakta vanile
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 Celzijusa.
- U vatrostalnoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu laganu smesu.
- Dodajte maslac i med, pa sve zajedno mutite na pari drvenom kašikom dok se maslac i šećeri ne rastope.
- Zatim, sklonite s vatre smesu, pa dodajte sodu bikarbonu i dobro promešajte.
- Postepeno dodajite brašno i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu.
- Na pobrašnjenoj podlozi izradite smesu u glatko testo pa ga podelite na osam jednakih delova.
- Svaki deo razvucite u krug i odsecite na iste dimenzije razmera 18 centimetara.
- Probodite testo po površini viljuškom.
- Svaki komad izvučenog testa pecite u rerni sedam do osam minuta dok ne dobije zlatnožutu boju.
- Dobro ohladite.
-
Ispecite i komadiće preostalog testa. Kad se pečeni komadići testa ohlade, sameljite ih u blenderu u fini prah i ostavite sa strane.
-
Zatim za pripremu nadeva mikserom umutite pavlaku za šlag sa šećerom i ekstraktom vanile.
-
U dobijenu smesu ručno umešajte kiselu pavlaku.
- Na ohlađeno testo razmažite oko tri kašike nadeva, pa tako slažite slojeve u visinu dok ne potrošite sve sastojke.
- Ostatak nadeva premažite preko dobijene torte , te je posipajte s prahom od pečenih ostataka testa.
- Stavite tortu u frižider preko noći da se stegne.
Lešnik štanglice: Slagani kolač koji se pravi jednostavno i bez pečenja! (RECEPT, VIDEO)