Pastel de nata je tradicionalni portugalski specijalitet, zapečeno lisnato testo koje je punjeno kremom sa jajima i posuto cimetom.
Ovaj slatkiš sa poslastičarkim kremom od jaja prvi su napravili katolički monasi u Jeronimitskom manastiru u Lisabonu u 18. veku jer su voleli
slične kolače iz Francuske.
S obzirom na to da su se u manastirima u to doba belanca koristila za štrikanje odeće, preostajala su im samo žumanca za pripremu kolača.
Ostalo je, kažu, istorija.
S vremenom se recept za ove kolače proširio među sve slojeve društva.
Sastojci:
- 200 grama belog šećera
- 1 kašika brašna
- 150 ml punomasnog mleka
- 1 štapić cimeta
- 70 ml vode
- ¼ kašike ekstrakta vanile
- 3 žumanca
- 1 pakovanje lisnatog testa ( 300 grama)
Priprema:
- Zagrejte 150 ml mleka, a žumanca odvojite od belanaca.
- U posudu pomešajte 50 ml toplog mleka s brašnom i ekstraktom vanile da dobijete ujednačenu smesu.
- Zatim, sipajte je u preostalo zagrejano mleko.
- U posebnom loncu pomešajte šećer, vodu i štapić cimeta, pa pustite da provri.
- Zatim, izvadite cimet iz lonca.
- Šećerni sirup polako pomešajte s mlekom , pa dodajte žumance i dobro umutite mikserom.
- Razvaljajte kupljeno lisnato testo na debljinu oko jednog centimetra.
- Iseckajte krugove koje ćete staviti u kalp za mafine.
- Ispunite kalupe nadevom na bazi jaja do tri četvrtine.
- Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na temperaturi 275 Celzijusa,
- oko 9 do 10 minuta dok na površini ne vidite crne rupe.
- Ohladite kolač i onda servirajte.
Dve vrste kolača za 15 minuta: Jednostavni, a savršeni! (RECEPT)