Da biste napravili pravu kajganu sve što je potrebno jeste da umutite jaja sa malo mleka i soli, pa ih ispečete na zagrejanom puteru u tiganju, mešajući dok ne postignu željenu gustinu. Evo kako da to uradite korak po korak:

Osnovne informacije:

Kuhinja: Srpska / Balkanska (univerzalna, često se priprema širom sveta)

Tip jela: Doručak

Vreme pripreme: 5 minuta

Ukupno vreme: 10 minuta

Broj porcija: 2

Kalorije po porciji: oko 180–250 kcal (u zavisnosti od količine ulja/maslaca i dodataka)

Sastojci:

  • 2-3 jaja po osobi
  • Malo mleka ili vode
  • Prstohvat soli
  • Malo putera ili ulja za tiganj
Žena ispituje svežinu jaja
Glavni sastojak kajgane su jaja Foto: Shutterstock

  Po želji: peršun, sir, šunka, povrće

Priprema:

1. Umutite jaja:

Razbijte jaja u posudu, dodajte malo mleka ili vode i prstohvat soli. Dobro umutite viljuškom dok smesa ne postane penasta.

Screenshot 2025-08-12 130528.png
Mutite viljuškom dok smesa ne postane penasta Foto: Printscreen Youtube

2. Zagrejte tiganj:

Stavite malo putera ili ulja u tiganj i zagrejte ga na umerenoj vatri. Ako želite kremastiju kajganu, tiganj možete malo ohladiti pre dodavanja jaja.

3. Pecite jaja:

Sipajte umućena jaja u zagrejani tiganj. Koristeći špatulu, lagano mešajte i pomerajte jaja dok se ne ispeku do željene gustine.

Screenshot 2025-08-12 130618.png
Kajgana je gotova kada se zgusne i dobije željenu teksturu Foto: Printscreen Youtube

4. Dodaci (po želji):

Ako želite, dodajte iseckanu šunku, sir, povrće ili peršun dok se jaja peku.

5. Servirajte:

Kajgana je gotova kada se zgusne i dobije željenu teksturu. Služite je toplu, posutu svežim peršunom.

Dodatni saveti:

  • Za kremastiju kajganu, mešajte je špatulom dok se peče, ali nemojte preterivati kako ne bi postala suva.
  • Ako želite gušću kajganu, možete dodati malo zobi u smesu pre pečenja.
  • Za posebnu aromu, možete dodati malo crvene ljute paprike.
  • Ako koristite feta sir, možete ga izgnječiti i dodati u jaja pre pečenja ili ga samo blago dodati na kraju.