Miris domaćeg hleba skoro sve asocira na dom, a miris starog grčkog hleba odvešće vas u neke prelepe delove Grčke.

Potrebni sastojci:

  • 2 kašičice aktivnog suvog kvasca
  • 1 i 1/2 šolje (375 ml) mlake vode
  • 1/4 šolje (60 ml) mlakog mleka
  • 1 kašika meda
  • 3 i 1/2 šolje (520 g) višenamenskog brašna
  • 1/2 šolje (87 g) fino mlevenog griza
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 šolje (60 ml) maslinovog ulja
  • po želji: susam
166627.jpg
Hleb od kiselog testa Foto: Shutterstock

Priprema:

U posudi stonog miksera sa kukom za mešenje testa, pomešajte vodu, mleko, kvasac i med i promešajte. Ostavite sa strane 7-8 minuta dok se kvasac ne aktivira. 

U velikoj posudi pomešajte brašno, griz i so. Umutite ih.

Dodajte maslinovo ulje i brašno u posudu sa kvascem i mesite na maloj brzini 10-12 minuta.

Prebacite testo u posudu koja je podmazana sa 1-2 kašike maslinovog ulja. Promešajte da se testo obloži i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite sa strane u najtoplijem delu kuće da naraste dok se ne udvostruči. Oko 2 sata.

Najbolje je da ovo testo naraste preko noći (12 sati) na sobnoj temperaturi kako bi dobilo ukus kiselog testa.

Potom testo umesite u kuglu. Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite vrh testa vodom i isecite nekoliko ukrasnih proreza. Labavo ga pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da naraste 30 minuta.

Zagrejte rernu na 230-240 °C.

Pecite hleb na srednjoj rešetki 30 minuta.

Ostavite hleb da odstoji na sobnoj temperaturi 15-20 minuta pre nego što ga isečete kako bi se para slegla.