Sastojci (za 6 porcija)

  • 120 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 300 g očišćenih lignji, isečenih na male komade
  • 2 suve paprike ñora (ili 2 kašičice ljuspica ljute paprike)
  • 2 zrela paradajza, usitnjena ili izrendana
  • 8 čenova belog luka, sitno seckanih
  • 0,4 g španskog šafrana vrhunskog kvaliteta
  • 1 kašičica dimljene paprike (pimentón)
  • So po ukusu
  • 440 g španskog pirinča Bomba (sa zaštićenim poreklom)
  • 250 g svežih školjki
  • 500 g očišćenih kozica bez glave
  • 500 g očišćenih velikih škampa (langostinos)
  • 3 litra bujona od morskih plodova (ako kuvate na jakoj vatri)
shutterstock-1349849216.jpg
Foto: Shutterstock

 Priprema

Ubacite šafran u topli bujon od morskih plodova da pusti boju i aromu, i držite ga na blagoj vatri da ostane topao.

U širokoj tiganj-šerpi (paellera) zagrejte maslinovo ulje i propržite lignje dok ne porumene. Izvadite ih i ostavite sa strane.

U istom ulju propržite beli luk, zatim dodajte usitnjeni paradajz, dimljenu papriku i ñora papriku. Dinstajte dok paradajz ne redukuje višak tečnosti.

Ubacite pirinač i promešajte nekoliko minuta da upije arome.

Sipajte vruć bujon sa šafranom, posolite po ukusu i lagano promešajte.

Ravnomerno rasporedite školjke, kozice i škampe po površini.

Kuvajte dok pirinač ne upije većinu tečnosti, bez mešanja.

Ostavite da odstoji nekoliko minuta pre služenja.

Ovo je klasična španska paelja kakvu prave na obali: bogat ukus morskih plodova, miris šafrana i savršeno kuvan Bomba pirinač čine jelo koje odiše tradicijom i mediteranskim šarmom.