U svakom domaćinstvu postoji makar jedna čorba koja miriše na detinjstvo, nedeljni ručak ili bakin zeleni pregač. Bilo da je reč o gustoj čorbi od pasulja, osvežavajućem paradajzu, bogatoj telećoj ili jednostavnoj boraniji – srpska kuhinja nudi neodoljivu paletu ukusa koje volimo da ponovo otkrivamo. Čorbe nisu samo topla predjela – one su uvertira u porodično zajedništvo, lek za umorne dane i pravi primer kako se od nekoliko osnovnih sastojaka može stvoriti nešto izuzetno.

U nastavku vam donosimo proverene recepte za sedam najomiljenijih srpskih čorbi – od kremaste graškove, preko čorbe od ribljeg fileta, do raskošne teleće. Sve one imaju jedno zajedničko: prave se s ljubavlju i mirisom doma. Spremite kašike – vreme je za toplu, ukusnu priču iz tanjira.

1. Čorba od graška

Sastojci:

  • 500 g svežeg ili smrznutog graška
  • 1 veći crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 krompir
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • So, biber
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Peršun za posipanje
  • Voda ili bujon
shutterstock-2093878858.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Sitno iseckajte luk, beli luk i šargarepu, pa propržite na ulju dok luk ne postane staklast. Dodajte brašno i kratko propržite da se ne zgruša.

Sipajte vodu ili bujon, pa dodajte očišćen i iseckan krompir i grašak. Posolite i pobiberite, dodajte alevu papriku. Kuvajte dok povrće ne omekša, oko 30 minuta. Po želji, usitnite čorbu blenderom ili ostavite sa komadima. Poslužite uz seckani peršun.

2. Pasulj čorba

Sastojci:

  • 300 g belog pasulja
  • 1 veći crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika masti ili ulja
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 lovorov list
  • So, biber
  • Dimljena slanina ili kobasica (po želji)
  • Voda
shutterstock-2502135183.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Pasulj potopite u vodi preko noći. Sutradan ga kuvajte u čistoj vodi dok ne omekša.

Na masti propržite luk, beli luk i šargarepu, dodajte alevu papriku, pa kratko promešajte. U lonac sa pasuljem ubacite proprženi luk i začine, dodajte lovorov list.

Po želji dodajte dimljenu slaninu ili kobasicu. Kuvajte još 20-30 minuta da se ukusi sjedine. Posolite i pobiberite pred kraj.

3. Čorba od boranije

Sastojci:

  • 500 g boranije
  • 1 veći crni luk
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • So, biber
  • Peršun
boranija-sa-mesom.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Priprema:

Iseckajte luk i šargarepu, pa propržite na ulju dok luk ne omekša. Dodajte brašno i kratko propržite. Sipajte vodu ili bujon, ubacite očišćenu i iseckanu boraniju i krompir.

Kuvajte dok povrće ne omekša, oko 40 minuta. Posolite i pobiberite. Poslužite sa seckanim peršunom.

4. Riblja čorba

Sastojci:

  • 500 g mešane rečne ili morske ribe (fileti ili očišćene)
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 limun
  • 3 kašike ulja
  • So, biber
  • Lovorov list
  • Peršun
shutterstock-234815314.jpg
Foto: Shutterstock

 Priprema:

Na ulju propržite sitno iseckan luk i beli luk. Dodajte šargarepu i krompir iseckane na kocke. Sipajte vodu i dodajte lovorov list. Kuvajte dok povrće ne omekša.

Ubacite ribu, so i biber, i kuvajte još 10-15 minuta. Pred kraj dodajte sok od limuna i seckani peršun. Poslužite toplo.

5. Teleća čorba

Sastojci:

  • 500 g telećeg mesa sa kostima
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 1 manji celer
  • So, biber
  • Lovorov list
  • 2 kašike ulja
  • Peršun za ukrašavanje
teleca-corba.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

U lonac stavite teleće meso i nalijte hladnu vodu, posolite. Dodajte lovorov list i kuvajte na laganoj vatri 2 sata dok meso ne omekša.

Izvadite meso, procedite supu. Na ulju propržite iseckano povrće, pa dodajte u supu.

Sve zajedno kuvajte još 30 minuta. Meso iseckajte i vratite u čorbu. Poslužite sa seckanim peršunom.

6. Kuvani kupus (Čorba od kupusa)

Sastojci:

  • 1 kg svežeg kupusa
  • 2 krompira
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • So, biber
  • Lovorov list
profimedia0309154060.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Sitno iseckajte luk, šargarepu i propržite na ulju. Dodajte brašno i propržite kratko.

Sipajte vodu, ubacite iseckani kupus i krompir na kocke. Dodajte lovorov list, so i biber.

Kuvajte dok kupus i krompir ne omekšaju, oko 40-50 minuta. Po želji, usitnite blenderom ili ostavite sa komadima. Poslužite toplo.

7. Čorba od paradajza (dodatni recept)

Sastojci:

  • 1 kg zrelog paradajza ili 500 ml pasiranog paradajza
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • So, biber
  • Šećer po ukusu
  • Peršun
profimedia0169237791.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Propržite luk i beli luk na ulju, dodajte brašno i kratko propržite. Dodajte iseckani paradajz ili pasirani paradajz, pa sipajte vodu.

Dodajte iseckanu šargarepu, so, biber i malo šećera. Kuvajte dok povrće ne omekša. Poslužite sa peršunom.

Ako želiš, mogu ti dati i savete za serviranje ili dodatke uz čorbe.