Ova riblja čorba je posebna po tome što se ne zapržava, a ukus i tekstura su izuzetno bogati i puni. Tajna je u kvalitetnoj ribi, pažljivom kuvanju i jednostavnim začinima.
Osnovne informacije:
Vreme pripreme: 15–20 minuta (plus 30–40 minuta kuvanja ribe)
Broj porcija: 4–6 porcija
Tip jela: Riblja čorba / Predjelo / Glavno jelo
Nivo zahtevnosti: Srednji (zahteva pažljivo kuvanje ribe i pripremu povrća)
Sastojci:
- 3 vrste ribe (obavezno šaran, a preporučuju se i smuđ i som ili pastrmka, u zavisnosti od dostupnosti)
- 1 veći luk
- 2 šargarepe
- 1 koren celera
- So po ukusu
- Biber po ukusu
- 1 kašika aleve paprike
- Voda (koliko je potrebno da pokrije ribu)
Priprema:
Ribe očistite, operite i isečete na veće komade. Šaran je obavezan jer daje pun i bogat ukus čorbi.
Stavite sve ribe u šerpu i nalijte hladnom vodom tako da budu potpuno pokrivene.
Kuvajte na laganoj vatri dok riba ne omekša, ali pazite da ne prokuva previše, jer će meso izgubiti teksturu.
Kada riba bude kuvana, pažljivo je izvadite, pa odstranite kosti i kožu. Meso ostavite sa strane.
Priprema povrća
Dok se riba kuva ili dok se hladi, sitno iseckajte luk, šargarepu i celer.
U posebnoj šerpi ili tiganju, lagano propržite povrće na malo ulja dok ne omekša i postane staklasto. Važno je da povrće ne porumeni previše – cilj je samo da pusti svoj prirodan ukus.
Kombinovanje sastojaka
Vodu u kojoj se kuvala riba procedite kako biste uklonili sve nečistoće i eventualne kosti.
Procedenu riblju vodu vratite u šerpu i dodajte proprženo povrće.
Dodajte začine: so, biber i aleva paprika. Aleva paprika daje lepu boju i blagu aromu, ali nemojte preterivati da ne nadjača ukus ribe.
Finalno kuvanje
Sve zajedno kuvajte još nekoliko minuta da se ukusi povežu.
Na kraju dodajte komade očišćene ribe. Nemojte dugo kuvati, samo dovoljno da se riba zagreje.
Saveti sa splava iz Zemuna:
- Nikada ne zapržavajte ovu čorbu – tajna je u čistom, prirodnom ukusu ribe i povrća.
- Koristite hladnu vodu za kuvanje ribe, jer tako meso ostaje sočno i zadržava prirodan ukus.
- Povrće propržite lagano, bez visokih temperatura, da ne bi izgubilo aromu.