Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Tradicionalna / Balkanska / Posna
  • Vreme pripreme: 30–40 minuta
  • Vreme dizanja testa: 45–60 minuta
  • Vreme pečenja: oko 60 minuta
  • Ukupno vreme: približno 2 h 15 min
  • Porcija: 10–12 parčadi (jedna velika štrudla)
  • Kalorije: 280–350 kcal po parčetu
  • Težina pripreme: Srednje zahtevno

Sastojci:

  • 300 ml čaj od jagode
  • 400 gr mlevenog maka
  • 150-200 gr šećera
  • 4 kašike džema
  • 100 gr suvog grožđa
  • 150 gr mlevenih oraha, po potrebi dodati još 50-100ml. čaj ili otopljeni posni margarin. Masa mora biti glatka a moć upijanja zavisi od maka.

Sastojci za testo:

  • 500 gr brašna
  • 5 kašika šećera
  • 15 gr kvasaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 125gr posnog margarina + 50gr za premazivanje
  • 200ml vode 
  • Kora od 1 limuna, prsohvat soli.

Priprema: 

  1. Umestite testo tako što ćete prvo aktivirati kvasac u mlakoj vodi. 
  2. Dodajte šećer, malo soli i koricu limuna. 
  3. Dodajte brašno i prašak za pecivo i otopljeni margarin.
  4. Umesite testo i ostavite ga oko sat vremena da narasta. 
  5. Dok testo narasta napravite fil za makovnjaču.
  6. Fil se pravi tako što prvo skuvat ečaj od jagode.
  7. Zatim u taj vreo čaj potopite mak i šećer pa izmešajte i ostavite da dobro nabubri.
  8. Dodajte džem, suvo grožđe i orahe.
  9. Ako smesa nije dovoljno glatka, dodajte joj još malo čaja ili otopljenog margarina. 
  10. Izmešajte sve i ostavite sa strane. 
  11. Testo koje je naraslo, razvijte po kuhinjskoj podlozi što tanje. 
  12. Filujte testo i smotajte u štrudlu.
  13. Štrudlu prebacite u pleh, pa u hladnu ili mlaku rernu i pecite na 180 stepeni Celzijusa.
  14. Pospite prah šećerom i poslužite.