Osnovne informacije:
- Kuhinja: Tradicionalna / Balkanska / Posna
- Vreme pripreme: 30–40 minuta
- Vreme dizanja testa: 45–60 minuta
- Vreme pečenja: oko 60 minuta
- Ukupno vreme: približno 2 h 15 min
- Porcija: 10–12 parčadi (jedna velika štrudla)
- Kalorije: 280–350 kcal po parčetu
- Težina pripreme: Srednje zahtevno
Sastojci:
- 300 ml čaj od jagode
- 400 gr mlevenog maka
- 150-200 gr šećera
- 4 kašike džema
- 100 gr suvog grožđa
- 150 gr mlevenih oraha, po potrebi dodati još 50-100ml. čaj ili otopljeni posni margarin. Masa mora biti glatka a moć upijanja zavisi od maka.
Sastojci za testo:
- 500 gr brašna
- 5 kašika šećera
- 15 gr kvasaca
- 1 prašak za pecivo
- 125gr posnog margarina + 50gr za premazivanje
- 200ml vode
- Kora od 1 limuna, prsohvat soli.
Priprema:
- Umestite testo tako što ćete prvo aktivirati kvasac u mlakoj vodi.
- Dodajte šećer, malo soli i koricu limuna.
- Dodajte brašno i prašak za pecivo i otopljeni margarin.
- Umesite testo i ostavite ga oko sat vremena da narasta.
- Dok testo narasta napravite fil za makovnjaču.
- Fil se pravi tako što prvo skuvat ečaj od jagode.
- Zatim u taj vreo čaj potopite mak i šećer pa izmešajte i ostavite da dobro nabubri.
- Dodajte džem, suvo grožđe i orahe.
- Ako smesa nije dovoljno glatka, dodajte joj još malo čaja ili otopljenog margarina.
- Izmešajte sve i ostavite sa strane.
- Testo koje je naraslo, razvijte po kuhinjskoj podlozi što tanje.
- Filujte testo i smotajte u štrudlu.
- Štrudlu prebacite u pleh, pa u hladnu ili mlaku rernu i pecite na 180 stepeni Celzijusa.
- Pospite prah šećerom i poslužite.
Budi deo Stil zajednice.