Udovicanašeg legendarnog pevača Marinka Rokvića, Slavica Rokvić, poznata je kao vrsna domaćica i često sa pratiocima na društvenim mrežama deli recepte iz svoje kuhinje. Među njima se posebno izdvojila posna pita od povrća i pirinča, koju je podelila tokom Božićnog posta.

Ovo izdašno domaće pecivo pravi se od gotovih kora, a puni se hranljivim nadevom bez jaja, mleka i sira, zbog čega je idealno za dane posta.

- Teško je odlučiti da li je lepša dok je još topla ili kada se potpuno ohladi - napisala je ona tada.

377247-slavicarokvicreceptzaposnupitu06-ff.jpg
Foto: Printscreen Instagram / rokvic.slavica

Posna pita po receptu Slavice Rokvić

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 900 g krupno rendanog plavog patlidžana
  • 3 veće šargarepe, krupno rendane
  • 2 šake koprive
  • 1 veći praziluk, sitno seckan
  • 1 šolja kuvanog pirinča
  • malo ulja
  • kisela voda
slavicarokvic3.jpg
Foto: Printscreen Instagram - rokvic.slavica

Priprema:

  1. Na malo ulja najpre izdinstajte sitno seckani praziluk. Zatim dodajte prethodno obaren i dobro oceđen rendani plavi patlidžan, kao i rendanu šargarepu, pa sve zajedno kratko prodinstajte.
  2. Pred kraj umešajte kuvani pirinač i koprivu, pa začinite po ukusu solju, biberom, kurkumom i drugim začinima koje volite.
  3. U tepsiju slažite kore tako što ćete svaku poprskati mešavinom ulja i kisele vode, zatim rasporediti fil. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal.
  4. Na kraju pitu isecite na kocke, još jednom je premažite kiselom vodom i uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta. Tokom pečenja pitu dodatno premažite još dva do tri puta.

Stil / Glossy