Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Potrebno je odvojiti malo vremena, strpljenja i ljubavi, i od par sastojaka nastaje izvanredno ukusna pita.

Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača.

Sastojci:

  • 500 gr brašna
  • 2 kašičice soli
  • 500 ml vode
  • 200gr putera ili kajmaka

Priprema:

Od brašna, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.

Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.

Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.

Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.