1. Torta sa rozen korama

Potrebno je:

  • 1 pakovanje slanih rozen kora
  • 3dl vode 4 kašike gustina
  • 250g posnog majoneza
  • 100g posnog margarina
  • 2 konzerve tunjevine
  • 320-360g u zavisnosti od težine konzerve (u videu konzerve od 160g)
  • 450g kukuruza šećerca
  • 1 kašičica crvene začinske paprike
  • po ukusu so i biber


Za posipanje:

  • 100-150g posnog kačkavalja po želji
  • seckani slani kikiriki

2. Slana bajadera

Potrebno je za osnovnu:

  • 800g posnog sira
  • 250g posnog margarina


1. deo:

  • 100g prezli
  • 50g slani pečeni ili prženi kikiriki
  • 100g belog susama


2. deo:

  • konzerva tunjevine u komadima u biljnoim ulju
  • 1 kašičica crvene slatke začinske paprike


3. deo:

  • 3 manja ili 2veća kisela krastavčića
  • malo svežeg peršuna
  • 100-130g slanog pečenog ili prženog kikirikija

3. Slana tost torta

Potrebno je:

  • 1 pakovanje tost hleba
  • 1 konzerva tunjevine (180 g)
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica posnog majoneza
  • 1 narendani kiseli krastavčić
  • voda od kiselih krastavčića
  • 300 g ajvara.

Priprema:

Tost hleb blago umakati u vodu od kiselih krastavčića i ređati na duguljastu tacnu. U prvi red poređati 4 tosta po dužini tacne. Preko tosta premazati polovniu pripremljenog ajvara, pa ređati sledeći red tosta. Pomešati tunjevinu, senf, posni majonez i krastavčiće, pa polovinom ove mase premazati tost. Poređati sledeći red tosta pa ga premazati ostatkom ajvara.

Preko poređati poslednji red tosta pa celu tortu premazati ostatkom fila sa tunjevinom.

4. Slana torta sa oblandama

Sastojci:

  • 1 pakovanje oblandi
  • 300 g krem sira (posni)
  • 2 dl posne kisele pavlake
  • 200 g posnog majoneza
  • 1 kašika rendanog kačkavalja (posni)
  • 1 kašika pečenog susama

Priprema:

 Pečeni susam propržite na tihoj vatri dok ne dobije zlatnu boju i ostavite da se ohladi.

Pomešajte pavlaku, majonez i krem sir dok ne dobijete glatku smesu.

Premažite prvi list oblande filom, dodajte drugi list i nastavite sa filovanjem.

Na vrhu pospite rendanim kačkavaljem i susamom.

Ostavite tortu da se stegne i omekša pre serviranja.

5. Slana posna torta od krekera

Sastojci:

  • 300-350g posnih slanih krekera
  • 150ml obične vode ili vode iz turšije
  • 150g posnog margarin
  • 200-250g posnog majoneza
  • 2 kašike senfa
  • 2 kašike ajvara (ili kečapa)
  • 100g susama
  • 100g slanog prženog kikirikija
  • 2 kisele paprike
  • 4 kisela krastavca
  • 2 krompira (oko 200g)
  • 2 šargarepe (oko 150g)

Priprema:

 Umakati krekere u vodu iz turšije i slagati ih u slojeve.

Pripremiti fil od izgnječenog margarina, majoneza, senfa, ajvara, susama i seckanog povrća.

 Naizmenično slagati slojeve krekera i fila dok se sve ne potroši.

Ostaviti tortu u frižider da se stegne.