Ljudi se često pitaju kako to da monasisa Hilandara doživljavaju duboku starost i gotovo nikad se ne razboljevaju. Odgovor je jednostavan: oni mnogo vode računa o zdravlju, a hrana im je u tome veliki saveznik. Osim toga, oni zanju da je ključ dobrog života, umerenost.

Njihov način ishraneje specifičan i donekle sličan intermitentnom postu, jer unose hranu unutar devet sati, dok preostalih 15 sati to ne rade.

Pored toga što veoma rano ustaju i više sati dnevno provode u molitvama, što je važno za dobro mentalno zdravlje, i fizički su veoma aktivni na dnevnom nivou i imaju tačno propisan ritam uzimanja obroka.

Po tipiku, monasi sa Hilandara jedu dva puta dnevno – imaju ručak i večeru, i to unutar devet sati, što znači da preostalih 15 sati upražnjavaju takozvani intermitentni post, odnosno uzdržavanje od hrane.

Na Hilandaru je jelovnik i praksa, tipik, da oni devet sati jedu – kaže za Politiku dr Vera Šćepanović, infektolog, i nastavlja:

Njima je ručak u šest sati ujutro, pošto u dva sata već imaju službu koja traje četiri sata. Monasi ne jedu odmah posle buđenja, već kad završe službu. Večera im je u tri sata. Nema nikakvog grickanja između ručka i večere, i to je sigurno dobar način da se ne opterećuju hranom i da ono što su uzeli u jednom obroku eliminišu, pa da onda u čist digestivni sistem unesu sledeći obrok – rekla je ona.

Prema rečima doktorke Šćepanović, intermitentni post svakome može da poboljša zdravlje.

monah.jpg
Pored toga što veoma rano ustaju i više sati dnevno provode u molitvama, što je važno za dobro mentalno zdravlje, i fizički su veoma aktivni na dnevnom nivou i imaju tačno propisan ritam uzimanja obroka. Foto: Shutterstock

Koju hranu jedu monasi sa Hilandara?


Na njihovoj trpezi nalaze se isključivo sveže namirnice, bez konzervansa, začina i masti. Od slatkiša, na njihovoj trpezi su med, lokum i halva. Samo ponekad piju kafu i malo vina.

Njihovu trpezu često krase šumsko voće, pečurke i zelene salate, koje osiguravaju raznovrsnost i svežinu.

Meso nije deo njihovog jelovnika, umesto toga, sveža ribazauzima centralno mesto, kao i drugi morski plodovi i jedu je bez obzira na doba godine.

Zlatno pravilo koje se poštuje na Hilandaru je uzimanje kvalitetnih manjih obroka. Monasi nikada ne jedu obilno, već skromno i umjereno, tek toliko koliko im je potrebno da sačuvaju snagu.

Jedno od ključnih pravila jeste umerenost – monasi jedu onoliko koliko im je zaista potrebno, verujući da telesna skromnostvodi ka duhovnom ispunjenju.

stock-photo-grilled-trout-served-with-mixed-vegetables-and-creamy-sauce-2660851093.jpg
Na njihovoj trpezi nalaze se isključivo sveže namirnice, bez konzervansa, začina i masti. Foto: Sashenkina/Shutterstock