Domaći probiotski jogurtmože biti jednostavno, ali izuzetno moćno rešenje.
Za razliku od industrijskih jogurta, domaći probiotski jogurt prolazi kroz dužu fermentaciju i ne sadrži aditive, stabilizatore ni skrivene šećere. Što se tiče nutritivne vrednosti približno su iste, ali kada sami pravite jogurt vi imate kontrolu nad svim namirnicama koje upotrebljavate. Možete da ga prilagodite svojim potrebama.
Možete ga napraviti u dve varijante, sa životinjskim ili biljnim mlekom, u skladu sa svojim navikama i potrebama.
On je ukusan i gust i pomalo podseća ne grčki jogurt svojom strukturom.
Sastojci:
- 2 litre mleka
- 1 čaša kiselog mleka (ako želite gustu verziju) ili
- 1 čaša kupovnog jogurta (ako želite uobičajenu gustoću)
- probiotik u prahu
Priprema:
Zagrejte mleko tako da bude toplo, ali da ne provri. Sklonite sa šporeta i dodajte jogurt ili kiselo mleko i probiotik u prahu. Zatim, prekrijte krpomi ostavite preko noći. Ujutro promešajte i još koji sat ostavite da se zgusne.Nakon toga stavite jogurt u frižider da se ohladi.