Koštunjavo voće je nezaobilazni deo trpeze naročito u toku posta, a zbog velike količine minerala, dobrih, nezasićenih masti i vitamina, dobro bi bilo uvrstiti ove namirnice i u redovnu ishranu. Naravno, o količinama treba voditi računa jer većina ovih namirnica sadrži dosta masti.

Savet nutricionista je da se orašasti plodovi uvrste u ishranu što češće, a naročito dobar je indijski orah.

Prema Healthline-u, indijski orasi potiču iz Brazila, dolaze sa tropskog drveta indijskog oraščića i imaju oblik bubrega. Poznati su ne samo po svom prijatnom ukusu, već i kao prava nutritivna bomba. 

Redovno konzumiranje indijskih oraha može da pomogne celokupnom zdravlju organizma.

Prema bazi podataka FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, jedna unca (28 grama) nepečenih, neslanih indijskih oraščića sadrži oko 157 kalorija, 5 grama proteina, 12 grama masti, 9 grama ugljenih hidrata i 1 gram vlakana. Ovaj nutritivni profil znači da sadrže gotovo toliko proteina koliko i ista količina kuvanog mesa, prenosi MSN.

shutterstock-166923401.jpg
, jedna unca (28 grama) nepečenih, neslanih indijskih oraščića sadrži oko 157 kalorija, 5 grama proteina, 12 grama masti, 9 grama ugljenih hidrata i 1 gram vlakana. Foto: Shutterstock

Indijski orahje najbogatiji vitaminom C, koga sadrži pet puta više nego pomorandža. Uz to, ima velike količine vitamina K, folne kiseline, magnezijuma, cinka, kalcijuma, selena, fosfora, bakra, antioksidanata i mononezasićenih masti.

Poput lešnika, sadrži oleinsku kiselinu koja je značajna za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i jačanje srca. Mononezasićene masti su važne za obolele od dijabetesa jer regulišu nivo insulina i smanjuju trigliceride. U indijskom orahu nema holesterola.

Neke studije kažu da je za prevenciju stvaranja kamena u žuči dobro konzumirati dnevno nekoliko indijskih oraha. Njegova antibakterijska svojstva utiču na uništavanje bakterija i parazita. Zbog velike količine biljnih vlakana, odličan je za poboljšanje probave i procesa varenja.

shutterstock-1157668021.jpg
Poput lešnika, sadrži oleinsku kiselinu koja je značajna za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i jačanje srca. Foto: Shutterstock