Lekar školovan na Harvardu imenovao je četiri voćke koje mogu pomoći u probavi i sprečiti da se osećate "naduto, teško i tromo nakon jela".

U viralnom videu objavljenom za svojih 1,3 miliona pratilaca, koji je pregledan više od 100.000 puta, gastroenterolog dr Saurab Seti rekao je da je odgovor u konzumiranju kivija, papaje, blago zelenih banana i guave.

Saurab Seti priča za podkast
Dr Saurab Seti Foto: Printskrin@Ryan Fernando/YouTube

Kivi

Kivi
Kivi Foto: Shutterstock

Prvo, kivi, objasnio je, može pomoći probavi jer: "sadrži aktinidin, enzim koji pomaže u razgradnji proteina".

Papaja

Papaja
Papaja Foto: Shutterstock

Isto tako, dr Seti je rekao da "jedete papaju za svoj stomak jer papaja podržava probavu i smanjuje nadutost".

On se pozvao na studiju iz 2024. godine koja je otkrila da papain, prirodni enzim tog voća, koji su autori nazvali "izvanredan prirodni probavni katalizator", pomaže varenju kod riba.

Blago zelene banane

Banane
Foto: Shutterstock

Zatim je rekao: "Jedite blago zelene banane za svoj mikrobiom creva jer su bogate otpornim skrobom koji podržava crevne bakterije i održava stabilnim šećer u krvi."

Zdrav crevni mikrobiom ima prave vrste bakterija koje zajedno napreduju i podržavaju probavu, imuni sistem, čak i mentalno zdravlje, piše "Dejli mejl".

Zelene banane su bogate skrobom i pektinom, dvema vrstama vlakana koja deluju kao prebiotici, pomažući u promovisanju zdravog crevnog mikrobioma. U klipu, on je govorio o istraživanju objavljenom prošle godine koje je otkrilo da otporni skrob iz zelene banane može biti "značajno" koristan za zdravlje creva.

Guava

Guava
Foto: Shutterstock

Četvrta voćka koju je preporučio je guava jer je "prepuna vlakana i vitamina C koji podržavaju glatko i redovno pražnjenje creva".

Dugo je poznato da dijetalna vlakna mogu pomoći u kretanju hrane i otpada kroz probavni trakt, sprečavajući zatvor (konstipaciju).

02:42
Koje namirnice se preporučuju za detoksikaciju Lekoviti razgovori Staniša Stojiljković Izvor: MONDO/Stefan Stojanović