Teško je pronaći svestraniji orašasti plod od badema. Oni su odlična užina, a koriste se i za pripremu putera od badema, brašna, mleka i mnogih drugih proizvoda. Međutim, njihova vrednost ne završava se na kulinarstvu — bademi donose čitav niz zdravstvenih benefita.

Ova prava nutritivna "superhrana" zaslužuje svoje mesto u svakodnevnoj ishrani. Po sastavu masti slični su makadamiji, ali sadrže manje ugljenih hidrata. Izuzetan su izvor biljnih proteina, ne sadrže holesterol ni gluten, pa lako pronalaze mesto u gotovo svakom režimu ishrane, navodi Marta Stjuart.

Dva nutricionista otkrila su ključne blagodeti koje redovno konzumiranje badema donosi.

Badem u ruci
Foto: Shutterstock

Prednosti badema

Zdravlje srca

Bademi su bogati zdravim mastima, posebno mononezasićenim, koje doprinose održavanju normalnog nivoa holesterola i štite kardiovaskularni sistem, objašnjava nutricionistkinja Loren Manaker. Ove masti smanjuju LDL (loš) holesterol, podižu HDL (dobar), a zajedno sa vitaminom E i flavonoidima deluju antioksidativno i podupiru zdravlje srca.

Kontrola telesne težine

Kombinacija proteina, vlakana i zdravih masti iz badema doprinosi dugotrajnijem osećaju sitosti i smanjenju potrebe za grickalicama, kaže dijetetičarka Tobi Amidor. Naučni pregled iz 2025. godine pokazao je da unos od oko 50 g badema dnevno (dve manje šake) može doprineti gubitku težine kod određenog broja ljudi.

Bolja funkcija mozga

Bademi obiluju riboflavinom i L-karnitinom — supstancama koje podržavaju kognitivne funkcije i smanjuju rizik od mentalnog pada. Studija iz 2024. godine otkrila je da su starije osobe koje su svakodnevno unosile više od 11 g orašastih plodova imale manju verovatnoću da razviju kognitivne poteškoće.

shutterstock-374193478.jpg
Foto: Shutterstock

Zdravlje creva

Redovno grickanje badema pozitivno utiče na crevni mikrobiom. Naučni pregled iz 2025. godine potvrdio je da bademi podstiču rast korisnih bakterija, kao što su Roseburia, Ruminococcus, Eubacterium, Lachnospira i druge, čime se smanjuje rizik od stomačnih tegoba, uključujući sindrom iritabilnog creva.

Lepa koža

Zahvaljujući obilju vitamina E i zdravih masti, bademi štite kožu od spoljašnjih oštećenja, održavaju njenu elastičnost i hidrataciju. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje badema može ublažiti bore, poboljšati teksturu kože i ujednačiti ten. U studiji Univerziteta u Kaliforniji, žene u postmenopauzi koje su dva puta dnevno jele bademe primetile su značajna poboljšanja nakon 24 nedelje.

Ipak, stručnjaci napominju da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se ovi nalazi potvrdili u široj populaciji.

Brži oporavak mišića

Manaker ističe i značaj badema u oporavku posle fizičke aktivnosti. U studiji sprovedenoj na Državnom univerzitetu San Dijega i na Kings koledžu, grupa odraslih koja je osam nedelja pre testiranja jela 60 g badema dnevno imala je manje oštećenja mišića, slabiji osećaj bola i bolju mišićnu snagu nakon napornog treninga, u poređenju s grupom koja je jela perece.

Još korisnih saveta o zdravlju

Ranije je pisano o uticaju soka od pomorandže na nivo šećera u krvi — jedno od omiljenih svetskih pića koje se često konzumira zbog ukusa, ali i nutritivnih svojstava. Takođe, stručnjaci su istakli i koje napitke ne bi trebalo kombinovati sa jutarnjom kafom, jer određene namirnice jednostavno ne prijaju u toj kombinaciji.

01:27
Evropol zaplena kokaina Izvor: Mup Srbije