Riba je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina i proteina. Pored toga, morski plodovi su dobar izvor mikronutrijenata poput selena i gvožđa, vitamina B i mnogih drugih vrednih hranljivih materija, uključujući proteine, a nas zanima koja vrsta ribe je bolji izbor, tunjevina ili sardina?
Tunjevina
Pored omega-3 masnih kiselina, tunjevina je bogata vitaminom B3, koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Pored toga, tunjevina sadrži vitamine A i C, jod, kalijum i selen. Prema istraživanjima, jedenje tunjevine podržava rad srca, promoviše gubitak težine i obezbeđuje telu potrebnu energiju.
Sardine
Sardine su masne ribe, bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za dobar rad srca i emocionalnu stabilnost. Telo ne proizvodi samo masne kiseline, pa se moraju unositi hranom. Pored toga, sardine se smatraju odličnim izvorom vitamina B12, selenai fosfora. Ovi hranljivi sastojci održavaju zdravlje srca, funkciju mozga, zdravlje kostiju i smanjuju upale.
Ali, koja vrsta ribe je bolja?
Sardine nude skoro 8 puta više omega-3 masnih kiselina od tunjevine
Kada se uporedi nutritivna vrednost 100 g konzerviranih sardina sa istom količinom tunjevinedobijaju se sledeći podaci:
- sardina sadrži 208 kcal u poređenju sa 198 kcal koiliko ih ima u tunjevini
- sardine sadrže nešto manje proteina - 24,6 g naspram 29,1 g u tunjevini
- ukupnih masti sardine imaju 11,4 g, a tunjevina 8,2 g
- -ali, kada je reč o omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA), sardine su u "debeloj" prednosti - 100 g sardina sadrži čak 982 mg omega-3, a tuna 128 mg.
S druge strane tunjevina ima više proteina od sardine
Obe vrste ribe nude zdravu dozu proteina, ali tuna je u ovom slučaju nadmoćnija sa svojih 29,1 grama na 100 grama ribe. Proteini su esencijalni za gotovo sve procese u telu. Koristimo ih za obnovu tkiva, imunološke funkcije i održavanje mišićne mase. Mnoge vrste ribe, uključujući sardine i tunu, smatraju se visokokvalitetnim izvorima proteina jer osiguravaju kompletno snbdevanje proteinima, a to znači svih 9 esencijalnih aminokiselina koje telo ne može samo da proizvede.