Naše svakodnevne navike i odluke o načinu života imaju veliki uticaj na zdravlje i dugovečnost. Male promene u ishrani, redovna fizička aktivnost, kvalitetan san i pravilna briga o telu mogu značajno poboljšati opšte stanje organizma, povećati energiju i smanjiti rizik od hroničnih bolesti, čime doprinose dužem i zdravijem životu.

Svetski poznati istraživač dugovečnosti Den Butner otkrio je iznenađujuće jednostavan svakodnevni režim ishrane koji sledi, a koji je dao neverovatne rezultate.

Den Bjutner u emisiji
Deleći svoju rutinu sa svojih 795 hiljada pratilaca na Instagramu, šezdesetčetvorogodišnjak je rekao da mu je lekar rekao da je "najzdraviji pacijent" kojeg viđa, a razlog tome pripisuje svojoj pretežno biljnoj ishrani Foto: Printskrin@The Aspen Institute/YouTube

Butner, član "Nacionalne geografije" i autor bestselera koji je decenijama putovao u zajednice sa najdužim životnim vekom na svetu, otkrio je da se njegove lične zdravstvene tajne svode na prehrambene navike.

Deleći svoju rutinu sa svojih 795 hiljada pratilaca na Instagramu, šezdesetčetvorogodišnjak je rekao da mu je lekar rekao da je "najzdraviji pacijent" kojeg viđa, a razlog tome pripisuje svojoj pretežno biljnoj ishrani. Dok influenseri promovišu proteinske prahove i skupe dodatke ishrani, Butner insistira na tome da ključ dugovečnosti počinje sa nečim mnogo skromnijim, a to je činija sardinijske minestrone, odnosno supom bogatom povrćem, piše "Dejli mejl".

Den Butner
Foto: Printskrin@danbuettner/Instagram

Jelo koje je ključ dugovečnosti

"Svaki dan započinjem sardinijskom minestronom, supom od pasulja i povrća koju serviram sa malo maslinovog ulja i avokadom. To joj daje trajnost", objasnio je.

Sardinijska minestrona
Foto: Shutterstock

Mnogi pratioci su se brzo složili sa njim. Za vreme ručka Butner izbegava stroge dijete. Umesto toga, poseže za bilo kojim voćem koje mu se sviđa tog dana. "Obično sebi dozvolim da jedem onoliko voća koliko želim i jedem hranu koja mi se sviđa tog dana jer ću je onda nastaviti jesti", rekao je u nedavnom isečku na društvenim mrežama.

Minestrone je glavno jelo italijanske kuhinje još iz vremena starog Rima, a tradicionalno se pripremalo od bilo kog dostupnog povrća te se često krčkalo satima da bi razvilo svoj bogati, slani ukus.

Sardinijska minestrona
Foto: Shutterstock

No, u planinskoj unutrašnjosti Sardinije to je više od samo jeftinog, toplog obroka. Porodice vekovima svakodnevno jedu različite varijacije ove supe, kombinujući pasulj, povrće i žitarice na način koji moderna nutricionistička nauka danas prepoznaje kao recept za izvanredno zdravlje.

Ishrana i društvena povezanost

Butnerovo opsežno istraživanje širom globalnih "Plavih zona", otkrilo je da je ishrana bogata mahunarkama, zelenilom i nerafinisanim ugljenim hidratima snažno povezana sa smanjenjem hroničnih bolesti, nižim upalama i značajno dužim životnim vekom.

Den Butner u podkastu
Foto: Printskrin@HEAL with Kelly/YouTube

To je deo širih kulinarskih tradicija dokumentovanih u njegovoj knjizi koja spaja naučne izveštaje sa više od 100 tradicionalnih recepata za dugovečnost.

Jedan pratilac pohvalio je njegov osvežavajuće blagi pristup te je njegovu filosofiju nazvao odličnim podsetnikom da se dugovečnost ne gradi na ekstremima, već na ponovljivim navikama, pravoj hrani i značajnoj povezanosti.

Uprkos tome što je lice globalnog zdravlja i dugovečnosti, Den je rado priznao da svakog dana izlazi na večeru jer smatra da je povezivanje sa ljudima jednako važno kao i ishrana.

"Jedem uglavnom celovitu hranu na biljnoj bazi, ali takođe znam da je društvena povezanost deo tog skupa činilaca koji vode do stote", zaključio je.

Recept za sardinijsku minestronu

Den Butner
Foto: Shutterstock

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: italijanska
  • Vreme pripreme: oko 1h 45min
  • Porcije: 6
  • Kalorije: približno 320 po porciji (varira prema vrsti mesa i krompira)
  • Težina pripreme: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 200 g sušene pančete ili suvih rebara (po originalnim receptima se koristi nešto masnije suvo meso)
  • 1 veliki crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, isečene na kockice
  • 2 stabljike celera, isečene na kockice
  • 2 krompira, isečena na kockice
  • 150 g pasulja (ili boranije), isečene na komade
  • 200 g mešanog povrća po izboru (tikvica, kupus, blitva, spanać)
  • 150 g testenine male veličine (tradicionalno “malloreddus” ali može i bilo koja mala testenina)
  • 1 konzerva paradajza (pelat) ili 2 sveža paradajza oljuštena i seckana
  • 1 lovorov list
  • Maslinovo ulje
  • So i biber
  • 1,5 litar vode ili povrćnog/mesnog bujona
  • Po želji: parmezan ili sardinijski ovčiji sir pecorino za posluživanje

Priprema:

Priprema baze

  1. U velikom loncu zagrej malo maslinovog ulja.
  2. Dodaj pančetu (ili suvo meso) isečenu na kockice i proprži je nekoliko minuta da pusti miris i masnoću.
  3. Ubaci luk, beli luk, šargarepu i celer.
  4. Dinstaj 10 minuta, dok povrće ne omekša i dobije zlatnu boju.
  5. Dodaj paradajz i sve dobro promešaj.
  6. Sipaj bujon ili vodu, dodaj lovorov list, posoli i pobiberi.
  7. Pusti da provri.
  8. Kada proključa, dodaj krompir i pasulj/boraniju.
  9. Smanji temperaturu i kuvaj oko 25 minuta.
  10. Ubaci tikvicu, blitvu ili spanać.
  11. Kuvaj još 10–15 minuta.
  12. Ubaci testeninu i kuvaj dok ne omekša, obično 8–12 minuta (u zavisnosti od vrste).
  13. Po potrebi dodaj još vode da zadrži gustinu čorbe, a ne sos.
  14. Probaj i po potrebi doteraj so i biber.
  15. Ukloni lovorov list.
  16. Po želji dodaj kašiku maslinovog ulja ili narendan sir.

Služi vruće, uz svež hleb.

Bon Appétit!


03:57
Borović otkrio tajnu dugovečnosti: Ovaj napitak vam može spasiti život, a samo jedna žitarica dovoljna je da uklonite stres zauvek! Izvor: Kurir televizija