Zbog sadržaja prirodnog šećera (fruktoze), voće može znatno da poviši nivo šećera u krvi. To je jedini razlog zbog kojeg ljudi izbegavaju voće. Nutricionisti savetuju da svako od nas pojede po jednu do dve voćkice u toku dana, ali dr Čubrilo razbija mit o frutozi i ovako govori o konzumiranju ove namirnice.
Koliko voća smemo da pojedemo tokom dana?
"U toku dana (bili vi na dijeti ili ne) dozvoljeno je pojesti 300 grama voća. Voće koje je manje šećerno, manje provocira rast skoka šećera u krvi i praktično lako se vari. To su borovnice, maline... Po pedeset grama borovnica u jednom obroku, one hrane našu jetru, jer jetru hrani fruktoza. Ako jetra ne dobije tu fruktozu, onda ona nema energentna.
Niko vam ne brani da pojedete bananu, ni ananas, ali pomalo u toku dana jesti, tj. dozirati," tvrdi doktor Čubrilo.
Zašto je voće zdravo?
Voće je prirodan izvor:
- vitamina (C, A, folna kiselina)
- minerala (kalijum, magnezijum)
- vlakana (dobro za probavu i sitost)
- antioksidanasa (štite ćelije)
Redovna konzumacija voća smanjuje rizik od:
- bolesti srca
- povišenog pritiska
- gojaznosti
- nekih vrsta raka