Trpeza za Nikoljdan ne može da se zamisli bez ukusne ribe, a da biste ukućane oduševili, nije potrebno puno truda. Uz nekoliko jednostavnih saveta, vaša riba može biti hrskava spolja, sočna unutra i bez previše masnoće.
Priprema ribe pre prženja
Sitna riba se prži cela i na jakoj vatri, dok se krupna riba čisti, seče na komade i prži na slabijoj vatri kako bi se toplota ravnomerno raspodelila.
Komadi ribe se seku koso, pod uglom od 45 stepeni, i ne bi trebalo da budu deblji od 3 cm.
Riba je ukusnija ako se pre prženja potopi u sveže mleko 20-25 minuta, a potom se osuši krpom. Ovo je posebno korisno za masniju ribu, jer pomaže da ostane krhka i nežna.
Marinada pojačava aromu i čini ribu sočnijom:
Komadi ribe se zaliju limunovim sokom, malo ulja, peršunom, iseckanim lukom i crnim biberom. Ostavite u frižideru oko sat vremena. Pre prženja, riba se osuši i pohuje po želji (jaje, pivo, prezle).
Odabir posuđa i masnoće
Najbolje je koristiti tiganj sa debelim dnom, jer se zagreva ravnomerno i smanjuje rizik da neki komadi pregore.
Za prženje se najčešće koristi suncokretovo ulje, jer nema miris i ne menja aromu ribe.
Komade ribe okrenite samo jednom tokom prženja kako bi zadržali oblik i sočnost.
Saveti da se riba ne raspadne i ne upije previše ulja
Uklanjanje jakog mirisa: u tiganj stavite jedan oguljen krompir, isečen na kriške dok se riba prži.
Čvrstina ribe: pre prženja, stavite ribu 30 minuta u vodu pomešanu sa sirćetom u jednakim količinama.
Razrezi na komadima: mala zarezivanja po površini ribe sprečavaju deformaciju tokom prženja.
Za rečnu ribu: ako riba ima miris na blato, u vodu ili ulje dodajte aromatično bilje i začine poput peršuna, lovora ili crnog bibera.