Trpeza za Nikoljdan ne može da se zamisli bez ukusne ribe, a da biste ukućane oduševili, nije potrebno puno truda. Uz nekoliko jednostavnih saveta, vaša riba može biti hrskava spolja, sočna unutra i bez previše masnoće.

 Priprema ribe pre prženja

Sitna riba se prži cela i na jakoj vatri, dok se krupna riba čisti, seče na komade i prži na slabijoj vatri kako bi se toplota ravnomerno raspodelila.

Komadi ribe se seku koso, pod uglom od 45 stepeni, i ne bi trebalo da budu deblji od 3 cm.

Riba je ukusnija ako se pre prženja potopi u sveže mleko 20-25 minuta, a potom se osuši krpom. Ovo je posebno korisno za masniju ribu, jer pomaže da ostane krhka i nežna.

shutterstock_511914889.jpg
Foto: Shutterstock

Marinada pojačava aromu i čini ribu sočnijom:

Komadi ribe se zaliju limunovim sokom, malo ulja, peršunom, iseckanim lukom i crnim biberom. Ostavite u frižideru oko sat vremena. Pre prženja, riba se osuši i pohuje po želji (jaje, pivo, prezle).

Odabir posuđa i masnoće

Najbolje je koristiti tiganj sa debelim dnom, jer se zagreva ravnomerno i smanjuje rizik da neki komadi pregore.

Za prženje se najčešće koristi suncokretovo ulje, jer nema miris i ne menja aromu ribe.

Komade ribe okrenite samo jednom tokom prženja kako bi zadržali oblik i sočnost.

Riba
Foto: Shutterstock

Saveti da se riba ne raspadne i ne upije previše ulja

Uklanjanje jakog mirisa: u tiganj stavite jedan oguljen krompir, isečen na kriške dok se riba prži.

Čvrstina ribe: pre prženja, stavite ribu 30 minuta u vodu pomešanu sa sirćetom u jednakim količinama.

Razrezi na komadima: mala zarezivanja po površini ribe sprečavaju deformaciju tokom prženja.

Za rečnu ribu: ako riba ima miris na blato, u vodu ili ulje dodajte aromatično bilje i začine poput peršuna, lovora ili crnog bibera.