Jedno istraživanje je dokazalo da rastvorljiva vlakna, koja se nalaze u šargarepi, mogu povoljno uticai da nivo holesterola u krvi. A, stručnjaci preporuluju da konzumirate dnevno ko 25 grama tih vlakana.
- Ovo narandžasto povrće, takođe, sadrži i beta karoten, odnosno antioksidans vitamina A, koji štiti od mnogih hroničnih bolesti, među kojima su i bolesti srca. Možete ga dodati u salatu. Ali, šargarepa se može i ispržiti i jesti sa maslinovim uljem i belim lukom - rekla je nutricionistkinja Lisa Jang.
Ističe da je veoma ukusan i čips od šargarepe, koji je veoma zdrava grickalica.
A Lisa naglašava da šargarepa poseduje i mnoge komponente, koje su odlične za zdravlje očiju. Pa tako bi trebalo da je što češće konzumiraju i oni koji dugo vreme provode ispred računara.
Šargarepa sadrži i vitamine B i C, a veoma je dobra i za poboljšanje imuniteta.