SAVET STRUČNJAKA

NUTRICIONISTA ANA PETROVIĆ PORUČUJE: Ove namirnice nikako ne smete mešati! Čokolada ne goji, ako je jedete sa ovim!

Zahvaljujući Ani Petrović i njenim savetima, jednoj od naših najpoznatijih nutricionista, brojne poznate ličnosti su dovele liniju do savršenstva!

Saveti stručnjaka
Autor:
NUTRICIONISTA ANA PETROVIĆ PORUČUJE: Ove namirnice nikako ne smete mešati! Čokolada ne goji, ako je jedete sa ovim!
Foto: Privatna Arhiva

Ani Petrović je na odseku dijetetičar nutricionista u okviru Visoke medicinske škole u Beogradu diplomirala je 2006. godine. Posle toga je na Farmaceutskom fakultetu dobila zvanje magistra farmacije. Takođe, bila je učesnica brojnih domaćih i međunarodnih seminara i kongresa iz oblasti farmacije i nutricionizma.

Prema njenim rečima, nijedna namirnica ne sadrži sve potrebne nutritivne elemente, a da bi najobilniji oborci trebalo da budu doručak i ručak.

- Kombinovanjem osnovnih nutrijenata poput: proteina, ugljenih hidrata, masti i oligoelemenata, naš organizam dobija sve hranljive materije. Doručak je energetski najbogatiji obrok u najbolje bi bilo jesti kombinaciju proteina, masti i ugljenih hidrata, kao što su: jaja, ovsene pahuljice, povrće, kiselo mlečne proizvode - kaže Ana.

Potom ističe da užina sledi tri do četiri sata posle doručka i da je tada najbolje pojesi voće, salatu, potaž ili šejk, ali da je veoma bitno obratiti pažnju na glikemijski indeks voća u zavisnosti od zdravstvenog stanja pojedinca. Druga užina je uglavnom potrebna sportistima i nedovoljno uhranjenim osobama.

- Sa druge strane, ručak je najobilniji obrok, treba da bude raznovrstan i nutritivno, a ne kalorijski vredan. Za ručak je najbolja kombinacija povrća i ribe ili mesa. Za njegovu pripremu nikako ne bi trebalo koristiti zapršku sa uljem i brašnom. Povrće jedite sveže, grilovano, bareno. Salate možete kombinovati i jesti neograničeno - rekla je nutricionistkinja.

Naglašava da večera mora da se sastoji od lako svarljivih namirnicama.

- Ukoliko uveče jedete skrobne ugljene hidrate, višak šećera odlazi u potkožno masno tkivo i lako se možete ugojiti - smatra Petrović.

NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE BI TREBALO KOMBINOVATI U OBROKU

Za redukovanje telesne težine najvažnija je trajna promena navika, ali i šta jedete u okviru jednog oborka.

– Proteine nikako ne bi trebalo kombinovati u istom obroku. Svako kombinovanje jaja sa mesom, sirom, jogurtom, ribom ili njihovim proizvodima povećava sadržaj masti i holesterola, a samim tim i aterogeni potencijal namirnica. Ne bi trebalo jesti ni voće neposredno ili nakon obroka zbog fermentacije namirnica i usporavanja metabolizma - podvlači Ana.

ZAMENA SLATKIŠA ZA ZDRAVE GLICKALICE

Glavni izvor energije u našem telu je glukoza, tako da je neophodna za odvijanje mnogih procesa u organizmu.

- Ukoliko ste na redukcionoj dijeti nemojte jesti integralni keks, mlečnu čokoladu, konditorske proizvode. Jedite čokoladu sa fruktozom ili sa kakaom, džem bez šećera ili nutelu sa rogačem ili agavom. Ukoliko pojedete čokoladu u kombinaciji sa jabukom, celuloza iz jabuke vezuje za sebe mlečnu mast iz čokolade i skraćuje vreme prolaska kroz intestinalni trakt. Šećer bi trebalo uzimati prvenstveno iz voća, a zamena za običan beli šećer može biti biljni zaslađivač stevija ili agava, ima nizak glikemijski indeks i ukus identičan šećeru - objašnjava poznati stručnjak.

SASTAV VAŽNIJI OD KALORIJA

Od izuzetnog je značaja obratiti pažnju na sastav proizvoda.

- Na deklaraciji možete saznati kalorijsku vrednost namirnice, odnos nutrijenata, masti, ugljenih hidrata i proteina. Kalorijska vrednost nije prioritet na deklaraciji, važno je obratiti pažnju na količinu masti, soli, šećera, prisustvo raznih emulgatora i veštačkih zaslađivača. Značajno je pogledati ukupan unos ugljenih hidrata, posebno zasićene masti i trans masne kiseline - zaključuje Ana Petrović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs