Tokom Božićnog posta najveći izazov za većinu je posni doručak, a da to nije neka posna pita ili pecivo. Evo šta možete da jedete tokom posnih dana, a da je zdravo i ukusno:

Proso plus tikvica

Potrebno je:

  • 1 šolja opranog prosa, skuvana u 2 šolje ovde i 1 kašičicu soli
  • 1 grilovana tikvica 
  • 1 konzerva sardine

Priprema: Skuvajte proso, a tikvicu izgrilujte. Dodajte u to i oceđenu sardinu od 100 grama, kašičicu maslinovog ulja i malo soli. 

shutterstock_1517146535.jpg
Uz ovakav proso možete da jedete i svež paradajz ili krastavac Foto: Shutterstock

 Ovsena kaša sa kakaom

Ko je ljubitelj domaće kafe, uz nju može da jede posnu kašu koja liči  na slatkiš, a prava je energetska bomba.

Potrebno je:

  • 4 kašike ovsenih pahiljica bez dodataka
  • 1 kašičica organskog kaka
  • 1 šaka oraha/badema/lešnika
  • 200 ml vode
  • 2 urme
  • 1 jabuka ili banana

Priprema: U činiju izmešajte ovsene pahuljice, kakao i urme i sve prelijte vrelom vodom. Smesa mora da bude vodenasta. Dodajte orahe i seckanu jabuku, izmešajte i jedite. 

ovsena-kasa.jpg
Ovako spremljena ovesna kaša spas je za krvnu sliku Foto: printscreen/instagram/glutenless_paige

Tortilja sa svim

Neki bi rekli da je ovo vege tortilja, a mi kažemo jedina opcija koja dolazi u obzir ikad.

Potrebno je: 

  • 1 integralna tortilja
  • 2 supene kašike humusa
  • paradajz
  • zelena salata
  • krastavac
  • grilovana tikvica

Priprema: Premažite tortilju sa humusom, pa dodajte povrće - što više to bolje i izbor je na vama. Umotajte i jedite.

shutterstock-253801270.jpg
Foto: Shutterstock

 Šta vi doručkujete kad postite? Pišite nam u komentarima ispod teksta.